Председателят на медицинския съвет. проф. Коста Костов обяви пред Дарик

...
Председателят на медицинския съвет. проф. Коста Костов обяви пред Дарик
Коментари Харесай

Проф. Костов разпусна медицинския съвет две седмици след неговото създаване


Председателят на медицинския съвет. проф. Коста Костов разгласи пред Дарик радио, че разпуска екипа си единствено две седмици откакто беше образуван. Според Костов съветът си е извършил задачата, за която е бил образуван, което значи, че официално той завършва работа от през днешния ден, написа pik.bg.

Припомняме, че медицинският съвет беше образуван със заповед на премиера Борисов на 22 март, а проф. Костов и екипът му обявиха куп планове, които да изпълнят в битката с ковид.

Днес обаче началникът на съвета проф. Костов разгласи, че той е бил основан само с цел да напише справочник под формата на отчет в помощ на лекарите.

Такива наръчници бяха основани и изпратени до всички лекари и от Националния щаб за битка с ковид. Въпросният отчет, написан от медицинския щаб, в действителност съставлява редактираната и систематизирана информация, събрана от останалите наръчници, които излязоха в помощ на битката против ковид.

Работата на самия медицински съвет през тези две седмици пък може да се дефинира като опит да се подкопае престижа и активността на Националния щаб. За това спомогна и присъединяване на доцент Атанас Мангъров в съвета, който с изявленията си, че всички би трябвало да изкарат вируса, с цел да изградят имунитет, опитваше да дезинформира обществото. За това сигнализира даже и министър председателят Борисов на брифинг в петък.

Още със сформирането на съвета неговите представители заговориха за всеобщ скрининг и потреблението на бързи проби, само че скоротечно се отхвърлиха от концепцията си поради неефективността на основаните до този миг проби. Нещо, за което говореше и проф. Мутафчийски още от първия ден на активността на Националния щаб.

Не липсваха и кавги към членовете на медицинския съвет. Неговият шеф проф. Костов има персонална омраза с ръководителя на Националния щаб проф. Мутафчийски, откакто Костов е уволнен от ВМА, защото съдил академията и кръшкал от работа поради частна активност.

В екипа си Костов притегли и доктор Валентин Павлов, който е с висящо дело за гибелта на 14-годишно дете.

Основна фигура в съвета, просъществувал едвам 10-ина дни, беше и най-големият последовател на бързите проби доцент Мангъров, който след това се оказа, че има частна лаборатория, където се вършат такива проучвания.

Така след единствено 10 дни на кавги и несъгласия, през днешния ден работата на медицинския щаб завърши, макар че в своето изявление проф. Костов си остави малка врата, като съобщи, че екипът му може да се събере още веднъж, в случай че някой има потребност от тях.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР