Председателят на македонския парламент Талат Джафери е свикал днес в

...
Председателят на македонския парламент Талат Джафери е свикал днес в
Коментари Харесай

Македонският парламент се събира за промяна на конституцията

Председателят на македонския парламент Талат Джафери е свикал през днешния ден в 11 часа локално време (12 ч българско) съвещание, на което депутатите би трябвало да гласоподават предлагането на държавното управление за пристъпване към ремонти в конституцията, утвърдено от комисията по конституционните въпроси на 12 октомври.

Според правилника на Народното събрание процедурата за внасяне на ремонти в конституцията се състои от три етапи, показва осведомителният уебсайт МКД. При първата Народното събрание би трябвало с болшинство от две трети, или минимум 80 гласа, да реши да пристъпи към ремонти в конституцията, което се чака да бъде гласувано през днешния ден. Във втората фаза би трябвало да се приготвят и утвърдят проектоизмененията на конституцията и за това е нужно нормално болшинство, или 61 гласа. Третата и последна фаза са дебатите и гласуването на поправките, за което е належащо болшинство от две трети.

Цялата процедура за внасяне на промени в конституцията, в случай че се съблюдават крайните периоди, продължава към 3,5 месеца, само че има опция да се редуцира. В най-хубавия случай възможните ремонти в конституцията могат да влязат в действие при започване на януари идната година.

Правителството предложи четири ремонти в конституцията според съглашението с Гърция за преименуване на страната в Република Северна Македония. Референдумът за новото име, проведен на 30 септември, имаше съвещателен темперамент и се оказа несполучлив, защото гласоподаваха единствено 36 % от жителите с право на глас. Внасянето на ремонти в конституцията е изискване за одобрение на съглашението в гръцкия парламент.

От поправките в конституцията зависи дали Република Македония ще се причисли към НАТО при започване на идната година и ще напредне в интеграцията в Европейския съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР