Председателят на македонския парламент Талат Джафери даде обширно интервю за

...
Председателят на македонския парламент Талат Джафери даде обширно интервю за
Коментари Харесай

Талат Джафери: Има доверие между България и Македония

Председателят на македонския парламент Талат Джафери даде обстойно изявление за „ Здравей, България “ по NOVA, в което разяснява и обстоятелството, че на парада по случай 6 май в София наред с българските, маршируваха и македонски бойци.

„ Това е добър образец за съдействието във всички сфери сред двете страни. В обстановка, в която две страни могат да обединят въоръжените си сили по подобен метод и да работят дружно, това е високо равнище на съдействие и доверие сред страните и народите им”, съобщи Джафери. Дни преди срещата на върха в София утринният блок започва специфична поредност изявленията и репортажи „ Балканите без граници”, като първото изявление е точно с Джафери.

Ратифицирахме контракта за другарство с Македония

Дългоочаквано: Македония ратифицира контракта за добросъседство с България

Българската черква с невиждан жест към Македония

Според него би трябвало да се изчистят исторически противоречивите моменти сред двете страни .

„ Не бих заел страна за това кои тематики са най-чувствителните. Това го оставям на историята и историците, с цел да дефинират от дистанцията на времето какви последствия може да има една или друга тематика, обсъждана от двете комисии, с цел да изчистят разликите в историята ни. Да оставим комисиите да работят, с цел да могат резултатите от работата им да бъдат оценени от ръководещите в България и Македония”, съобщи Талат Джафери.

Той е безапелационен, че Миленко Неделковски (бел.ред. македонският публицист, който разрушава български монументи на територията на Македония) „ не заслужава да се загатва в този случай, тъй като той самостоятелно, по някакви аргументи, е направил нещо “. „ Не мисля, че жителите утвърждават това. Тази персона не би трябвало да се загатва въобще в този подтекст “, сподели Джафери.

Македонската черква изпрати писмо в края на предходната година до Българската православна черква (БПЦ) за определяне на канонически статут на Македонската православна черква, с което признава българската за своя Църква-майка. Това ръководителят на македонския парламент разяснява с думите:

„ Верските и държавните каузи са друга работа. Двете страни са всемирски по закон. Добре е да се работи и на това ниво” .

Относно връзките сред България и Македония, които доста се усъвършенстваха след подписването на Споразумението за добросъседство, Джафери съобщи: „ Първото позитивно нещо, което може да се види е икономическото съдействие сред двете страни. По отношение на настройките и усещанията на жителите в двете страни това е позитивна стъпка и демонстрира, че политиката, водена през последните 25 години е имала проблем, който е трябвало да бъде решен доста по-рано “.

Присъединяването на Западните Балкани към Европейски Съюз е един от целите на България по време на европредседателството, което ръководителят на Народното събрание на Македония дефинира като триумф.

„ Представителството на България е триумф, тъй като

вие поставихте Балканите на напред във времето .

Факт е, че Черна гора и Сърбия към този момент започнаха договаряния за участие и отвориха част от главите по присъединението. Последните стъпки по отношение на Албания и Македония демонстрират предпочитание от страна на Европейски Съюз, с цел да се дефинира дата за започване на договаряния. Финалните старания ще бъдат съсредоточени по време на срещата на 17 май в София”, разяснява той.

На въпрос НАТО или Европейски Съюз е по-близката вероятност за Македония, Джафери е на мнение, че това е НАТО, защото останалите условия, с изключение на името на страната, към този момент са изпълнени. „ 80% от жителите са „ за” участие в НАТО, пътят е този”, добави той.

Какво още сподели Джафери и коментарът му за името на Македония чуйте във видеото горе.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР