Председателят на македонския екип в Съвместната историческа комисия с България

...
Председателят на македонския екип в Съвместната историческа комисия с България
Коментари Харесай

Северна Македония обвини България, че политизира историята

Председателят на македонския екип в Съвместната историческа комисия с България Драги Георгиев съобщи, че на последните три срещи не е видял предпочитание за прогрес от сътрудниците си от София, а неговият сътрудник Петър Тодоров съобщи, че България политизира договарянията и това се трансформира в сериозна спънка за действието на комисията и постигането на резултати, написа скопското електронно издание „ МКД “, представено от организация " Фокус ".

Георгиев съобщи пред телевизия „ Сител “, че през двата дни на 13-ата среща на историците още веднъж не е реализиран никакъв резултат. Единствената обсъждана тематика са били македонските учебници за 7 клас, а за Гоце Делчев не са извършени полемики по искане на българския екип. По неговите думи, двете страни са останали на позициите си и основната причина да няма резултати са другите визии за средновековието, както и огромните разлики в метода за превъзмогване на този тип разногласия.

„ Изобщо не обсъждахме тематиката за Гоце Делчев. Трябва да кажа, че през последните три срещи не виждаме предпочитание за прогрес в нашите български сътрудници. Вчера на предпоследната сесия казахме, че е ред да бъде разискван Гоце Делчев, само че българските сътрудници отхвърлиха. Казаха ни да продължим с учебниците. Мисля, че отношението към работата на българските сътрудници през последните три срещи се дължи на обстановката в България, предизборната акция. Очевидно неналичието на политическо управление е повода българските сътрудници да нямат предпочитание да реализираме освен това в работата “, съобщи Георгиев. На въпрос дали счита, че след избора на държавното управление българските му сътрудници могат да получат разнообразни указания за по-нататъшното осъществяване на този преговорен развой, Георгиев отговори, че не чака смяна в позицията на София, само че счита, че в случай че Комисията бъде оставена да работи настрана от двустранните политически връзки, ще е допустимо да се реализира по-бързо решение.

Що се касае до предлагането на Австрия за интернационално ходатайство в разногласието сред София и Скопие и предлагането на евродепутата Андреас Шидер за включване на трима външни историци в работата на Комисията, ръководителят на македонския екип съобщи, че това би било от изгода за нейната работа. „ Македонската страна направи такова предложение на първата среща и, за жалост, би трябвало да кажа, че българските сътрудници го отхвърлиха. Предложихме да включим двама специалисти, които са осведомени с проблемите на Балканите, само че в това време имат опит в превъзмогването на сходни алегорични политико-исторически разногласия сред избрани народи и страни. Това бе изрично отхвърлено от българската страна, която счита, че тези сътрудници няма да познават задоволително добре проблемите ни и че това е наш двустранен проблем, и от този момент този въпрос въобще не е повдиган. Въпреки това аз персонално считам, че такова ходатайство, такива неутрални външни лица, бих споделил, които даже не са прочувствено ангажирани с този проблем, могат да бъдат от изгода за Комисията “, изясни Георгиев.

Той означи още, че въпросът за Григор Пърличев остава отворен и че е останал сюрпризиран от предлагането на българския екип за отваряне на въпроса за Братя Миладинови, тъй като тази година се навършват 160 години от публикуването на сборника им с български песни. „ Без никакво известие, без да бъдем съветвани, те го свързаха със 160-годишнината от издаването на Сборника. Разбира се, ние поддържаме взаимното честване на юбилея от Сборника на Братя Миладинови, като един от детайлите, които могат да оказват помощ за реализиране на добросъседство, само че ние считаме това изненадващо слагане на масата на тематики, които не сме обсъждали преди, до момента в който в същото време имаме три отворени тематики - учебниците, Гоце Делчев и Григор Пърличев, за контрапродуктивно сега за работата на Комисията. И несъмнено, не приехме да обсъждаме Братя Миладинови на вчерашната сесия, тъй като считаме, че другите тематики би трябвало да бъдат затворени. Считам това за опит на моите български сътрудници да забавят работата на Комисията, до момента в който този политически вакуум в България бъде преодолян “, сподели Драги Георгиев, ръководител на македонския екип в взаимната българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси.

Още един член на македонския екип – Петър Тодоров – разяснява извършената 13-та среща на Комисията. Според него договарянията сред София и Скопие би трябвало да бъдат деполитизирани. Той съобщи пред „ ТВ 24 “, че публична София продължава да реализира мощен политически напън. „ Със страдание мога да кажа, че във връзка с българската страна политиката слага съществени спънки пред работата на Комисията. Политиката не би трябвало да основава спънки, а да основава условия за създаване на положителни връзки. Този път би трябвало да кажа, че подобен метод за непрекъснато обвинение на другата страна не може да бъде работлив. Мога да установявам със страдание, че виждам тези непрекъснати обвинявания като спънка за по-нататъшното действие на комисията и това тя да даде резултати “, съобщи Тодоров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР