Председателят на македонския екип в Съвместната историческа комисия на София

...
Председателят на македонския екип в Съвместната историческа комисия на София
Коментари Харесай

Председателят на историческата комисия на РСМ: Как да изградим обща позиция, когато българите не признават македонския език и нация?

Председателят на македонския екип в Съвместната историческа комисия на София и Скопие Драги Георгиев съобщи, че не може непрекъснато да обвинявате другата страна и да заемате позиция, че вие казвате истината, че вашият метод към работата е верният, а да очаквате другата страна да го одобри и да не реагира на това, предава скопското опозиционно издание „ Република “.

„ Виждате ли, в случай че би трябвало да изградим обща позиция в комисията по отношение на това, да вземем за пример, че би трябвало да честваме Гоце Делчев дружно, а страната, с която би трябвало да честваме Гоце Делчев дружно, не признава македонския език, твърди, че сме нация от 44 години, Титовска? Как можем да дадем такава рекомендация на нашето държавно управление? Как можем да създадем такава рекомендация за страна, която не признава това, че съществуваме като нация? И по какъв начин тази общност тук ще одобри тази рекомендация? “ - споделя Георгиев.

Запитан дали има доказателства, че царството на Самуил не е правоприемник на Първата българска империя, той сподели на журналиста, че не желае да влиза в веществен спор и пояснение на събитията от средновековието, само че има книги и проучвания, написани в това интервал, които могат да се поясняват по този начин, че това да е било страна, друга от българската “.

По отношение на професора Ангел Димитров, който е съпредседател на комисията от българска страна, Георгиев споделя, че е бил засегнат от отношението му.

„ Все още бяхме в министерството, не бяхме излезли от постройката след срещата, той към този момент даваше изказване с добре познатата си обвинителна изразителност към нас. Досега не сме имали такава реакция от никоя страна, че приказваме лъжи и разпространяваме подправени вести в нашата общност “, споделя Георгиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР