Председателят на КЗП Димитър Маргаритов и ръководителят на проекта за

...
Председателят на КЗП Димитър Маргаритов и ръководителят на проекта за
Коментари Харесай

Улесняват комуникацията потребител-търговец-КЗП с новата виртуална платформа Аз-клиентът

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов и ръководителят на плана за приложението " Аз-кметът " Йонко Лазаров показаха новото електронно приложение " Аз-клиентът " . Новото електронно приложение беше показано за първи път на конференция в Българска телеграфна агенция.

" Аз-клиентът " съставлява виртуална платформа, която цели потребителите да могат бързо, елементарно и налично да алармират за неточно комерсиално отношение или нелоялна комерсиална процедура.
Приложението е налично за всички консуматори, може да се смъкна и конфигурира гратис на мобилните устройства.

Ръководителят на плана за изработката на приложението Йонко Лазаров изясни какво в действителност съставлява платформата и по какъв начин тя може да се употребява. По думите му главната концепция е всеки клиент в страната, без значение в кой търговски обект се намира, да може бързо, елементарно и комфортно, единствено въз основата на моментно местоположение или касова записка, да подаде сигнал за неправда.

Лазаров разказа платформата в три думи -

Комуникация - новата виртуална платформа в действителност основава действителна връзка сред дейните консуматори, търговците и контролните органи.

Контрол - платформата е осъществена с партньорството на КЗП. Когато клиент подаде сигнал за неправда, сигналът незабавно се пренасочва към търговеца, който държи въпросния обект. Търговецът получава 5-дневен период да отговори на сигнала, да даде пояснение, да компенсира или да се разбере с клиента. Ако търговецът не предприеме ограничения, се намесват контролните органи в лицето на КЗП - следва инспекция и глоба, в случай че се откри неправда.

Иновация - платформата основава среда за действителна връзка сред всички наранени страни - потребител-търговец-контролни органи. Платформата ще се надгражда, като се чака скоро тя да даде на жителите и други услуги.

Платформата работи въз основата на фотография. Потребителите би трябвало да смъкват приложението и да си създадат профил. След това те към този момент могат да подадат сигнал.

Подаването на сигнал става по два метода - посредством локация/местонахождение или посредством касова записка. При опцията за подаване на сигнал посредством фискален бон системата автоматизирано разпознава комерсиалния обект. При потреблението на опцията за локализация на обекта пред потребителите излиза карта, на която са посочени всички търговски обекти в региона, в който се намира. Клиентът би трябвало да избере съответния обект, в който се намира и да подаде сигнала.

След това сигналът се преработва и се изпраща непосредствено до въпросния търговец. Това може да стане по няколко метода - посредством СМС, посредством е-поща, посредством телефонно позвъняване или по пощата. Платформата подсигурява, че сигналът ще стигне до обекта.

След това търговците ще имат опцията в 5-дневен период да подхващат съответните ограничения за отстраняването на нередността. В противоположен случай КЗП ще реализира инспекция на мястото по подадения сигнал.

Сигналите ще могат да се подават по-лесно от всеки път. Сигналите ще бъдат оповестени и ще има списък , което значи, че всеки консуматор ще може да види дали има недоволства за съответния обект и дали там е имало нелоялни търговски практики, което подсигурява бистрота на сигналите и на дейностите на контролните органи. Освен това платформата разрешава всеки на един потребите да разяснява даден сигнал (публикация). В мненията хората ще могат да споделят друга информация за нелоялни практики, да запитват търговците и да споделят с останалите консуматори. Всеки човек, който към този момент е подал сигнал към даден обект или който се е абонирал да получава вести от съответния обект, ще бъде уведомяване, когато се алармира за неправда в обекта.

Платформата ще дава опцията и самите търговци да се промотират - обектите ще могат да изпращат по 5 известия месечно, в които да споделят за свои промоции, понижения или нови търговски практики. Тези известия ще бъдат получавани само от потребителите, абонирали се за комерсиалния обект или подавали сигнал за него.

Лазаров показа още, че платформата не е основана като " платформа за хейт ". По думите му приложението цели да реализира резултата като платформата " Аз-кметът ", т.е. да направи по-ефективна и ефикасна връзката сред другите страни. Точно заради това планът слага в " Win-Win-Win " обстановка потребителите, търговците и Комисията за отбрана на потребителите (бел. р. - печеливша за всички страни ситуация).

Предвидено е комерсиалните обекти, които се възползват от предоставената опция за противоположна връзка и които сами позволяват въпросите към тях, да се насърчават. Тези обекти ще бъдат поместени в обособена рубрика, тъй че да се вижда, че те са лоялни. " Не е неприятно, че има сигнали за дадени обекти. Това значи, че в тези обекти има хора и бизнес. А това, че взема решение проблемите, приказва единствено положително за търговеца ", изясни още ръководителят на плана.

Всеки консуматор ще може да вижда всички сигнали към всички обекти в страната. Потребителите ще могат и да изричат мненията си и да разясняват сигнали, както и да поддържат надлежно двете страни в обстановката - хората ще могат да застанат на страната на потребителя или да поддържат търговеца. Сигналите ще бъдат категоризирани по градове , тъй че потребителите да могат да се ориентират по-лесно. Сигналите обаче ще могат да бъдат категоризирани и по поддръжката, която са получили от другите дейни консуматори, както и по разрешаване на обстановките.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов дефинира нововъведението като продължение на цялостната политика на комисията за помиряване сред консуматори и търговци, за преустановяване на аморалните и нелоялните практики.

" Тази апликация ще даде подтик за по-честото потребление на помирителните производства, с цел да може при спор, той да бъде решен, тъй че всички страни да бъдат удовлетворени. Това не значи, че няма да се търси отговорност... Радвам, се, че с приложението ще имаме повече сигнали. Това ще е по-добра връзка сред комисията и потребителите, което е напълно в интерес на потребителите ", изясни още Маргаритов и добави, че посредством платформата жителите ще могат освен да алармират, само че и да онагледят проблемите като се ползват доказателства.

" Нашата процедура демонстрира слаба връзка точно при хода на развиването на един потребителски спор. Понякога се реагира импулсивно. Понякога хората са нападателни и прочувствени ", изясни Маргаритов и добави, че посредством платформата тази връзка ще бъде в пъти по-спокойна, а потребителите ще могат да получават навременна информация, тъй че тази емоционалност да не пречи на работата на контролните органи при установяването на казуса. С тази платформа ще се построи нова просвета на връзката , изясни още Маргаритов. " Хората ще могат да виждат и да споделят, в случай че са имали сходни проблеми. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР