Председателят на КЗК Юлия Ненкова преди това беше зам.-кмет на

...
Председателят на КЗК Юлия Ненкова преди това беше зам.-кмет на
Коментари Харесай

Вечерни новини: КЗК скандално забрани сделките за "Нова тв" и ЧЕЗ, ЕС наложи мита на стоманата

Председателят на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова преди този момент беше зам.-кмет на Бойко Борисов, а при ГЕРБ 1 оглави надзора на Агенцията за приватизация

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: ГЕРБ амнистира приватизатори отпред с Домусчиев, Европейска комисия санкции Гугъл

И още: 100 млн. лв. целево финансиране на БДЖ за закупуване на нови влакове през 2020 г.; Европейски Съюз вкарва вносни мита за стоманата от трети страни
18 юли 2018
Вечерни вести: Брюксел взема решение за България в еврозоната, Тръмп не създаде кавги от срещата на НАТО

И още: Тол-системата потегля през август следващата година, Борисов регистрира европредседателството в Народното събрание, по какъв начин хърватското държавно управление означи футболния триумф на страната
12 юли 2018 Краят на европредседателството подейства като спусък на ръководещите да вземат всевъзможни скандални решения: от изпъждане на дребните търговци от бранша за горива, през прошка за шепа приватизатори до систематизиране на пътни поръчки... В четвъртък обаче бе реализирано дъното: със слаби причини, евентуално политически дирижирано, Комисия за защита на конкуренцията забрани две покупко-продажби и по този начин сложи под въпрос всяка инвестиция в страната. Останалите вести бледнееха в другояче студения и сив юлски ден.

НАЙ-ВАЖНОТО

С неуместни претекстове Комисия за защита на конкуренцията забрани покупко-продажбите за " Нова тв " и ЧЕЗ

В унисон с политическата воля Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) чинно и със слаби причини не позволи продажбите на " Нова телевизия " и активите на CEZ. Двете решения, взети от регулатора в четвъртък и оповестени в същия ден, не разрешават на фонда на чешкия милиардер Петр Келнер PPF и на дребната българска компания " Инерком " да купят надлежно медията и енергийния бизнес. И в двата случай претекстът е, че продаваните компании са с огромен пазарен дял. В случая с ЧЕЗ се твърди, че слънчевият бизнес на Гинка Върбакова ще се облагодетелства, в случай че тя купи ЧЕЗ. А при Келнер допълнението е, че е прекомерно огромен.

Безпрецедентните две забрани на Комисия за защита на конкуренцията сигурно удрят капиталовия имидж на България. Тъй като и двете покупко-продажби не бяха харесвани от ръководещите, които пък преди 2 години си назначиха тези комисари в регулатора, остават мощните подозрения, че синхронът не е инцидентен. Т.е. комисията не е самостоятелна. Освен това на процедура вършат всяка по-голяма договорка в страната невъзможна, тъй като купувачите могат да бъдат отстранени със същите причини - или в случай че имат досег до бранша, или пък в случай че са финансово мощни.

Европейски Съюз вкара мита върху вноса на стомана като самоотбрана

От през днешния ден Европейският съюз обмитява 23 категории стоманени артикули с спомагателни 25%. Мерките се постановат поради американските мита, въведени по-рано през годината, които могат да доведат до огромни вреди за европейските производители на стомана и заетите в бранша. " Нямаме друга алтернатива, с изключение на да въведем краткотрайни ограничения, с цел да защитим локалната промишленост от растеж на вноса ", съобщи европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом.

Митата влизат в действие, когато вносът на продуктите надвиши междинния размер, изчислен на основа данните за последните три години. Мерките са третата част от отговора на Европейски Съюз на американските мита. Миналия месец блокът наложи нови 25% мита върху вноса на артикули от Съединени американски щати на стойност 2.8 милиарда $, а седмици преди този момент оспори решението на американската администрация пред Световната комерсиална организация.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Британската полиция претърсва за " Новичок " парка в Солсбъри

Полицията във Англия допуска, че е идентифицирала няколко съветски жители, обвинени за нападението " Скрипал ", оповестява AP, базирайки се на източник, непосредствен до следствието. През март някогашният двоен сътрудник Сергей Скрипал и неговата щерка Юлия бяха отровени с " Новичок ", за което английските управляващи упрекнаха Русия, само че тя отхвърли. След разбор на видео от улични камери и координиране на лицата с базата данни на граничните управляващи, се счита, че няколко съветски жители са забъркани в офанзивата. Скрипал и щерка му прекараха няколко седмици в сериозно положение в болничното заведение, а по-късно бяха преместени на скрито място. В края на предишния месец двама британски жители, Даун и Чарли Стърджъс, също бяха признати в болница, а признаците им наподобяваха тези при отравяне с " Новичок ". Даун Стръджъс по-късно умря, а сътрудникът й остава в тежко положение. На фотографията: Полицаи претърсват пръстта и тревата в Куийн Елизабет Гардънс в Солсбъри, където се допуска, че втората отровена двойка е намерила дребното шишенце с отрова, намерено след това в техния дом на 10 км от града.

[Reuters]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Парламентът гласоподава за шеф на здравната каса

В дневния ред на Народното събрание за петък е включен изборът на нов шеф на здравната каса. Кандидатът е единствено един - доктор Дечо Дечев, който досега е шеф на една от трите най-печеливши държавни лечебни заведения - УМБАЛ " Св. Иван Рилски ". Резултатът от избора се счита за превдварително решен, в случай че се съди по единомислещата поддръжка, която доктор Дечев получи при чуването си в парламентарната здравна комисия в сряда - за него гласоподаваха всички - и ръководещи, и съпротива. Мястото на шеф на НЗОК се оваканти, откакто предходният шеф на касата доктор Камен Плочев влезе в спор със здравния министър Кирил Ананиев и се отдръпна. Плочев също получи висока поддръжка при избора му в Народното събрание.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Парламентът одобри плана за покупката на два нови патрулни кораба за българския военноморски флот с оптималната планирана стойност от 984 млн. лева с Данък добавена стойност. Решението бе подкрепено с огромно болшинство от всички парламентарни групи без " Воля ". Стойността на предходния план за корабите, спрян преди година, беше 820 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Европейската комисията даде на България период от два месеца , с цел да отговори на опасенията за систематични пропуски на страната при използването на законодателството на Европейски Съюз за запазване на природата във връзка с " Натура 2000 ". Европейска комисия е предизвестила страната и за проблеми при нови регулации за данни при резервации на полети.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР