Председателят на КЗК отказа да образува производство по постъпило уведомление

...
Председателят на КЗК отказа да образува производство по постъпило уведомление
Коментари Харесай

КЗК отказа ново разглеждане на сделката за ЧЕЗ със странни и противоречиви аргументи


Председателят на Комисия за защита на конкуренцията отхвърли да образува произвеждане по постъпило съобщение от „ Инерком България “ ЕАД за желанието на сдружението да реализира централизация посредством придобиване на надзор върху предприятия от групата на „ ЧЕЗ “ а.с. в България. Това излиза наяве от прессъобщение на антимонополния регулатор.

Задълбочено търсене в интернет страницата на Комисия за защита на конкуренцията сподели, че самото предписание не може да бъде открито там, където му е мястото - в раздел Разпореждания на секцията ЗКК. От сутринта в четвъртък там попада единствено къса информация, че има предписание - отвод за формиране на произвеждане по заявление на " Инерком Бълария " с дата 18 октомври 2018 година

Няма посочено правно съображение, нито каквито и да е претекстове за отхвърли на ръководителя на Комисия за защита на конкуренцията.

По-късно денем - в 13:59 ч., се появи посоченото прессъобщение, в което от Комисия за защита на конкуренцията вършат къс преразказ на " правните учредения " за издаденото предписание. Самото предписание обаче продължава да отсъства от страницата на регулатора и съответните и тъкмо дефинирани причини остават загадка за обществото, а най-вероятно и на заявителя " Инерком ".

Припомняме, че при първия отвод през юли Комисия за защита на конкуренцията отхвърли централизация с аргумента, че договорката съставлява опасност за конкуренцията в енергийния бранш и пазара. Тъй като активността на двете компании се припокрива единствено в бранша произвеждане на еленергия от фотоволтаични съоръжения, а делът им на този пазар е незабележим, правни специалисти и стопански анализатори окачествиха посоченото от Комисия за защита на конкуренцията съображение е несъстоятелно.

Въпреки това през август " Инерком " направи огромна смяна в структурата си, като продаде бизнеса с фотоволтаици и активността й към този момент не включва произвеждане на електрическа енергия. И подаде ново съобщение за централизация в Комисия за защита на конкуренцията.

На фона на тази основна смяна в събитията по договорката, с която опасността за конкуренцията е на практика нулева, причините на Комисия за защита на конкуренцията за отвод на ново произвеждане будят неразбиране. И са изпълнени с несъгласия.

Според Комисия за защита на конкуренцията, новите условия, на които се базира уведомителят, имат значение за разрешаване на разногласието, издигнат пред съда, доколкото съставляват обстоятелства, взети поради от антимонополния орган при осъществяване на икономическия и юридически разбор в обжалваното решение, чиято инспекция за правомерност е предмет на формираното и неприключило пред Върховен административен съд правосъдно произвеждане.

Тоест събитие, настъпило август 2018 година - изваждането на фотоволтаичния бизнес от структурата на компанията, е посочено от Комисия за защита на конкуренцията като събитие, което има значение за разрешаване на разногласието пред Върховен административен съд по решение, което е от юли?!

Самата Комисия за защита на конкуренцията показва в известието си като мотив за отхвърли, че " Комисията към този момент е била нотифицирана за същата договорка сред същите страни, със същите предмет и цел, и се е произнесла с Решение № 805/19.07.2018 година " Но не отбелязва настъпилата основна смяна в събитията по отношение на тези, въз основата на които е взето посоченото Решение през юли.

От регулатора сочат: " Следва да се има поради и наредбата на член 130, алинея 2 от Административнопроцесуален кодекс, според която никой различен орган няма право да одобри за разглеждане дело, което към този момент се преглежда от съда. В противоположен случай административният орган ще изземе за решение въпрос, който към този момент е възложен на преценката на съда ". По мнението на адвокати това е юридически нонсенс.

Обърнахме се към " Инерком " за коментар на отхвърли на Комисия за защита на конкуренцията. От компанията помолиха да им дадем опция да разясняват разпореждането, откакто се срещнат с претекстовете на акта. " Към момента, доколкото ми е известна практиката на Комисията, мога единствено да кажа че сходно предписание е казус. ", съобщи Милена Стоева - ръководител на СД на Инерком България ЕАД.

" Разбрахме за отхвърли за формиране на произвеждане от електроната страница на Комисия за защита на конкуренцията. Все още не сме получили самото предписание ", добави Милена Стоева.

Разпореждането предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен период от съобщаването му, излиза наяве от известието на Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР