Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отговори на поредната порция атаки

...
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отговори на поредната порция атаки
Коментари Харесай

Домусчиев в обръщение: Безкрайните лъжи на вицепремиера Симеонов!

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отговори на следващата порция офанзиви на вицепремиера Валери Симеонов към Българския морски флот. Бизнесменът употребява обществените мрежи като естрада за обръщението си.

Публикуваме го без редакторска интервенция:

С неразбиране проследявам медийните изяви на Вицепремиера Валери Симеонов и погрешните изказвания по адрес на „ Параходство Български Морски Флот “ АД (БМФ) и мен персонално. Задавам си въпроса какво цели с тази злонамерена офанзива?!Заема един от най-високите постове в България и следва да преценя и премерва думите, които изрича обществено, тъй като образуват освен публични настройки, само че въздействат и на имиджа, и работата на сдружението, както и на капиталовия климат в страната. В тази връзка информацията, която разгласява, следва да бъде тествана най-малко от два надеждни и способени източника, както и да е съгласувана с юридически и движимости лица, а не да се базира на злословия и погрешни изказвания.

Ако той е новоизлюпен политик, който се пробва да натрупа на ниска цена рейтинг, то аз от 27 години съм в действителната стопанска система. Знам какъв брой мъчно се гради доверие във връзка с бизнеса, който развъртвам, във връзка с задграничните вложители, с които съм сътрудник и най-много във връзка с десетките хиляди чиновници, с които работя всеки ден. Затова няма да му разреша да сипе неистини с лека ръка поради негови персонални упоритости. Какви са следствията за мен и за фирмите ми от тази целенасочена злонамерена акция няма потребност да споделям обществено. Но желая обществено да опровергая най-големите неистини, които той изрече в последните седмици и по-долу ще се опитам да дам нужната информация с елементарни думи, с цел да може лицето Симеонов да я разбере:

1. Продажно арбитражно решение и подкупен арбитраж

- Клеветническо изказване, което не е аргументирано. Арбитражното решение е 53 страници, задълбочено и аналитично изследва желае. Това, което Симеонов не схваща и не чете го дефинира за продажно?! В решението са изложени настояванията на ищеца и възраженията на ответника (Държавата), обективните обстоятелства по проблема, прегледани са приложените доказателства и най-много в детайли са изследвани двете осъществени експертизи, въз основа на което Арбитражният съд, прилагайки Закона, е постановил арбитражното решение. За страдание лъжите и клеветите на Вицепремиерът Симеонов са толкоз доста, че считам да спра до тук. Симеонов е почитан представител на изпълнителната власт, вицепремиер по икономическата и демографската политика. Не му ли минава през разум, че всичките изявления, изтъквам буквално „ продажно решение “, „ позорно решение “, са вмешателство в работата на самостоятелния български съд по висящо пред него дело. Живеем в правова страна, чиято Конституция е закрепила разделянето на управляващите. Изцепките му в качеството на представител на изпълнителната власт са повече от неприемливи по време на един правосъден развой. Те съставляват външни въздействия и внушения, които пречат на българския съд да работи по съвест и разбиране.

2. Невярно изказване, че няколко състава са се отказали от арбитражното дело

– Ответникът (Държавата) е изискал отказ на ръководителя на Арбитражния състав и макар че не са били налице правни учредения за това – арбитърът си е направил самоотвод, с цел да няма никакво подозрение по отношение на валидността и компетентността на състава на арбитража, разглеждащ делото.

3. БМФ е банкрутирала компания

- Такава откровена неистина! Кой би вложил 440млн. лв. за покупката на едно сдружение и би вложил още 570 млн. лв. в него (Симеонов може да ревизира справката от Агенция по приватизация)?! През тази и идната година вложенията ще надвишават 770 млн. лв.. Кой би инвестирвал в нещо, което ще банкрутира?! За 10 годишния интервал ние ще преизпълним вложенията заложени в приватизационния контракт и ще свалим междинната възраст на флота на 7-8 години (при стихотворец ангажимент за 20 години). Домусчиеви за 27 години в бизнеса не са банкрутирали нито едно сдружение, не са имали просрочие в заплащане на заплати и заеми. Колко предприемачи могат да се похвалят с това?!

4. Практиката транспортен съд

- офшорна компания не е измислена от господата Домусчиеви, а е наследена от времето, когато БМФ беше със 100% държавно присъединяване в капитала. Това не е незаконно действие, а одобрена интернационална морска процедура. БМФ е холдинг с доста дъщерни компании притежатели на съответните кораби. Всичко това е очевидно в одитирания консолидационен доклад на сдружението. Всеки един нов транспортен съд коства доста пари, което постанова прилагане на външно финансиране. За страдание, поради рейтинга и законодателството на Република България през последните 25 години мъчно ще намерите непозната или българска банка, която да влага в български байрак. Вицепремиерът отговарящ за стопанската система следва да се замисли в тази тенденция, в случай че има предпочитание да построи нещо, тъй като точно политиците са тези, които основават изискванията.

5. Твърдите, че сме скрапирали 40% от тонажа, който е бил обект на приватизацията през 2008г. Искам да поправям - скрапирахме доста повече, тъй като междинната възраст на флота през 2009г. беше 25 години. Имаше кораби, които не отговаряха на интернационалните конвенции над 10 кораба на възраст над 40 години, които бяха рискови, както за екипажите, по този начин и за околната среда. Това на никое място не го загатва Симеонов, както и че управлението на БМФ е съумяло да смъкна междинната възраст на флота на 8 години, при условие под 20 години към края на приватизационния интервал. Не упоменава, че са вложени съществени суми за закупуването на нови и съвременни кораби, с които общия тонаж на оперирания от БМФ флот към днешна дата е над 1‘100‘000 тона бруто указател, напълно плаващ под европейски байрак.

Това е общодостъпна информация, която може да се ревизира в формалната страница на БМФ в интернет (www.navbul.com). В нашите фабрики в България, Съединени американски щати и Италия също “скрапираме “ остаряло съоръжение и заменяме с ново по-ефективно и съобразено с новите условия. Това не е закононарушение, а естествена процедура. Само за Симеонов е нещо неправилно. Каква подготвеност има Вицепремиерът по икономическата и демографската политика?!

6. Твърдението, че не е имало рецесия в шипинга (цитирайки отчет на Организация на обединените нации за Световната икономика)

- Не е правилно да прави връзка сред растежа на международната стопанска система и фрахтовия пазар в обособените сегменти на корабоплаването. Добре е да изследва какво се случи с корабостроенето в Китай, Корея и Япония през последните 3 години, тъй като е директно обвързвано с опциите и желанието на корабособствениците да влагат. Колко български корабособственици банкрутираха?! Къде са украинските и румънските флотове?! Колко огромни задгранични компании банкрутираха –Western Bulk, Hanjin Shipping, Korea Line, Sanko steamship, Eagle Bulk, General Maritime Corporation....?! В нашия бизнес има единствено един „ репер “ и това е “Baltic Exchangeindex”. Той ясно демонстрира срутва след 2008 година и последвалата рецесия в шипинга.

*БМФ оперира кораби в Handysize

Би трябвало да знае, че всеки пазар се движи по отношението сред търсене и предложение. Когато един бизнес в световен мащаб е квалифициран да отразява растеж на международната стопанска система от 4.5 - 6% и когато той падне на 2-3% и имаме свръх предложение на кораби е належащо време, с цел да се възстановяват пазарните условия. Би трябвало Вицепремиерът по икономическата и демографската политика да е наясно, тъй като ръководи не като мен компания на стойност към 1 млн.лева, а цяла страна и носи отговорност.

7. Масови съкращения на плавателния състав - В Параходство БМФ не са правени всеобщи съкращения. В момента на борда на корабите оперирани от сдружението има над 1600 български моряка и към 60 стажанта с европейско възнаграждение и плаващи на нови и съвременни съдове, даващи им отлични и безвредни условия за работа. Извън тази численост над 200 индивида работят в администрацията на компанията. Твърдението за 124 индивида работещи в Параходство БМФ е мощно манипулативно!

8. Председателят на Моряшкия профсъюз е в Управителния съвет на компанията покупател

- Поредната неистина на Симеонов! Да, той е в Управителния съвет, само че на Параходство БМФ. Това беше ангажимент стихотворец преди сключване на приватизационния контракт в постройката на Агенция за приватизация по време на срещата с КНСБ през 2008 година. До ден сегашен съблюдаваме тази сделка и европейските практики - представителите на служащите да вземат участие във взимането на решенията и не инцидентно те ни поддържат!

9. Относно приватизационната процедура на Параходство БМФ

- Неверни изказвания от Симеонов разкриващи цялостна неизясненост за приложената от Агенция за приватизация и следприватизационен надзор (АПСК) тип процедура, утвърдена от Народното събрание като Стратегия за приватизация на Параходство БМФ. Процедурата е на 2(два) стадия. От 23 компании купили документите за присъединяване, единствено 3 компании подадоха документи. Освен крайният покупател - българо-немският консорциум, другите две компании (гръцка и кипърска) не подават нужната документи според Стратегията. Къде са френската и холандската компания, за които приказва Симеонов?! Може би в сънищата му! Трябва да се вземе поради и Стратегията за приватизация на БМФ и самата процедура беше готвена и мина публично разискване в продъжление на към година. Всички заинтеросовани страни имаха задоволително време да изготвят и подадат предложения. Безмислено е да оборвам всеки ден случайните изказвания на Симеонов. Очевидно е, че той това цели – да ме предизвика с лъжите си да приказвам, а по-късно, употребявайки комфортната форма - правото на отговор, да измисля нови подправени вести.Целта е този обаян кръг с омаскаряването да продължи задоволително дълго. Аз и Параходство БМФ ще преживеем откровените му неистини и клюки, само че от дейностите му ще страдат и други български компании и вложители. Дано не съм неприятен оракул!



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР