Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев коментира най-актуалните въпроси в държавата,

...
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев коментира най-актуалните въпроси в държавата,
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев: Много хора ме отписваха, но ще останат разочаровани!

 Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев разяснява най-актуалните въпроси в страната, финансите, кризисната ситуация подбудена от COVID-19 и икономическите последствия от пандемията в изявление за " Блиц ".

-  Г-н Домусчиев, по какъв начин ще коментирате решението на държавното управление за удължение на периода на изключителното състояние до 13 май? 

- Трябва да сме реалисти. На всички е ясно, че няма да излезем бързо от карантината и казуса с ковид. Не считам, че в България има фабрикант, който да не се готви съществено за един по-дълъг интервал на изключително състояние.

- Редно ли беше Народното събрание да спре работа поради болестта на един народен представител?

- За мен е несериозно българският парламент да не се събира. Тези хора получават заплати, определени са от нацията и в едно такова изключително състояние те би трябвало да са на фронтовата линия дружно с лекарите, медицинските сестри и служителите на реда. Депутатите би трябвало да работят дружно с всички хора, които сега работят по заводите и не престават да създават продукция, храна и първични материали. Народните представители са лицето на нацията и би трябвало да работят и то най-много по отправените им рецензии за Закона за изключителното състояние, с цел да създадат съответните корекции. Едно от безумията, които сътвориха, е да отстранен наказателните лихви при просрочие на отговорности. В момента се основава една голяма вътрешна задлъжнялост, тъй като никой към този момент не заплаща за доставка на артикули и услуги. Създадена е обстановка, при която да не могат да се постановат и запори. Много компании ще банкрутират тъкмо поради тази нелепости, защото не могат да си получат парите! 

Другият основен миг е, че със Закона за изключителното състояние се блокира опцията за издаване на строителни позволения и с това в допълнение оставяме строителите без работа. Затова споделям, че има доста работа, която депутатите би трябвало да правят по отношение на обстановката и рецесията. Това се отнася и за Закона за енергетиката, където незабавно би трябвало да се създадат ремонти, с цел да може Булгаргаз да върне парите на хората и компаниите. Вие знаете, че тези пари са витално нужни и за бизнеса и за жителите, а не да се чака Банката за развиване да раздаде заеми в едно необозримо бъдеще.

-  Текат договаряния сред представители на бизнеса и страната за размера на държавната помощ. Ще окажат ли действителен резултат върху бизнеса финансовата помощ и данъчните облекчения, които бяха оповестени от премиера Борисов?

- За страдание държавното управление взе решенията си без да се допита до представителите на бизнеса. Смятам, че това беше неточност. В последна сметка ние сътворяваме брутния вътрешен артикул, ние плащаме заплати и сътворяваме работни места. Затова беше редно да се потърси нашата експертиза по този въпрос. Но станалото станало. В последна сметка започнаха диалози в Тристранният съвет с представителите на българското държавно управление. Работодателските организации показаха своето виждане за това къде ограниченията ще оказват помощ и къде те не биха дали резултат. Отделен е въпросът дали обществената министърка и другите ангажирани с тематиката министри одобриха нашите причини. За страдание по част от въпросите, които поставихме, не срещнахме схващане, което ще докара до съответните отрицателни последици. 

-  Може ли страната ни да постъпи като Франция, Унгария и Германия, които дават доста повече пари на компаниите и обособените хора?

- Аз считам, че средствата, които отделя страната в един начален стадий на битка с пандемията и икономическата рецесия, не са по никакъв начин малко. Проблемът е методът, по който тези средства ще бъдат разходвани и използвани за поддръжка и стимулиране на българската стопанска система. Той би трябвало да бъде допустимо най-ефективен. Факт е, че работодателските организации поддържаха решението за даване на 500 млн. лв. за спомагателните средства за заплати на медици, служители на реда и хората на първа линия за битка с ковид.  Също по този начин подкрепихме отпущането на запас за разпределяне на заеми през ББР и решението на държавното управление за неувеличаване на заплатите на държавната администрация, която неведнъж основава повече администрация, в сравнение с работа прави. Това са все позитивни ограничения.  За страдание сигурно мярката 60/40 за поддръжка на бизнеса по посока на опазване на работните места е нещо, което работодателските организации, в това число и синдикатите, не поддържаме. Смятаме, че тази мярка няма да работи.

-  Ще упорства ли КРИБ за спомагателна държавна помощ в стопанската система?

- На този стадий това не е обсъждано, защото считаме, че към момента не е ясно какъв брой дълго ще продължи изключителното състояние и рецесията като цяло. На този стадий по-скоро би трябвало да се върви към модифициране на мярката 60/40. 

-  Има ли задоволително финансов запас страната да устои на новата обстановка?

- Аз смятам, че предлагането на финансовия министър Горанов за обезпечаване на буфер в бюджета посредством взимане на заем до 10 милиарда лв., е изцяло задоволително като решение и би подкрепило в задоволителна степен българската стопанска система. Да се надяваме, че няма да се стига до разгръщане на рецесията и, че по-бързо ще излезем от тази обстановка. Оптимист съм, че ще се оправим с рецесията за няколко месеца и ще стартираме да живеем обикновено.

-  Очаквате ли отдръпване на частни вложители от България поради създалата се обстановка?

- Според мен огромна част от българския бизнес сега не мисли за вложения. Всеки събира запас за да може да издържи допустимо най-дълго в тази тежка пазарна обстановка. Възможно е и част от непознатите вложители да замразят вложенията си в България за тази и идната година. 

- Споделяте ли теорията, че COVID-19 цели са пренареди международния финансов ред?

- Четох какви ли не теории по този въпрос, само че в последна сметка дали съзнателно или не COVID-19 ще промени доста неща в света на финансите и на стопанската система. Коронавирусът ще се отрази и на нашия живот.

-  Какъв е анализът Ви за срутва на Американската финансова борса?

- Анализът ми не може да бъде доста друг от този на водещите международни финансови специалисти. Наясно сме, че тази пандемия и страхът от нея доведоха до доста сериозна икономическа рецесия, каквато през последните десетилетия не сме виждали. 

-  Ще се отрази ли пандемията върху Вашия бизнес в Съединени американски щати?

- При всички положения ще се отрази. Моят бизнес в Америка е обвързван с произвеждане на медикаменти. Както знаете на всички места в света тази промишленост получава приоритет, тъй че ние сме едни от последните, които не дай Боже би трябвало да затворим. Наред с това не би трябвало да пропущаме и човешкият фактор. В нашите фабрики работят хиляди хора, които могат да заболеят, тъй че всичко е непредсказуемо. 

- Ще има ли бизнес, който да се възлолзва от създалата се тежка икономическа обстановка?

- Тук не може да се приказва за обособен бизнес. Печеливши са китайците.

-  Смятате ли, че страната взе навременни ограничения за ограничение на болестта?

- България може би е отличник в целия Европейски съюз по ограниченията, които взе за ограничение на болестта. Те са освен навремени, само че и ефикасни. Резултатите и статистиката го демонстрират.

-  Какво си помислихте, когато видяхте, че зала " Арена Армеец " е преустроена в полева болница?

- Да ви кажа почтено - направи ми неприятно усещане този на ниска цена пиар! По-скоро трябваше да се вземат ограничения по посока на това всички лечебни заведения в България да се приготвят с всичко належащо за посрещане на една вълна от заболели, а не военните да вършат циркове с превръщането на зала " Арена Армеец " в полева болница.  Това би могло да се направи на един следващ стадий, когато лечебните заведения не биха могли да поемат болните пациенти.

-  Как гледате на злобарите, които ви нападнаха до момента в който се лекувахте от ковид?

- Много хора ме бяха отписали и ме погребваха. Въпросните хора не ми желаеха оздравяването, само че през днешния ден мога да им кажа, че ще останат разочаровани, тъй като всичките ми индикатори са съвършени. Вече съм изцяло здрав човек.

-  Имаше ли миг, в който се страхувахте за живота си?

- Не, аз съм мощен темперамент! Не съм си и помислял, че няма да мога да се преборя с това грипче!

- Главният прокурор Гешев в изявление за БЛИЦ сподели, че е срамотия България да не си подреди страната, която има население единствено 7 милиона. Споделяте ли неговото мнение?

- Смятам, че в рецесията сега и страната, и прокуратурата работят съществено и си правят доста добре работата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР