Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров изпрати писмо до председателя на

...
Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров изпрати писмо до председателя на
Коментари Харесай

Цацаров с писмо до ЕК за опитите да се ревизира законодателството ни

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров изпрати писмо до ръководителя на Европейската комисия, до еврокомисари и длъжности лица в Европейска комисия, както и до посолствата на Германия, Франция, Нидерландия, Англия и Съединени американски щати.

Писмото е изпратено също до европейския основен прокурор Лаура Кьовеши и до управителните органи на ГРЕКО (Група на страните против корупцията) към Съвета на Европа, на Мрежата на органите за предварителна защита на корупцията (NCPA), на Мрежата за честност и Мрежата за сигнализиране на нередности, както и до всички сродни институции, с които Комисията има подписани Споразумения за съдействие (Италия, Франция, Хърватска, Литва, Черна гора, Сърбия и др.).

В писмото са показани опитите за инспектиране на настоящото у нас законодателство, обвързвано с лишаване на нелегално добито имущество, от избирането на 45-тото Народно заседание, до в този момент. Те са свързани с първия законопроект, импортиран на 16 април 2021 година от Христо Иванов, Ананас Славов и Атанас Атанасов, който планува прекъсване на всички каузи и инспекции, анулация на наложените обезпечения и очистване на опцията за взаимоотношение на комисията с прокуратурата.

Представени са и концепциите на ръководещата коалиция в настоящото 47-мо Народно заседание за промени в ЗПКОНПИ. В писмото ръководителят на КПКОНПИ подчертава на заявеното желание от страна на Политическа партия „ Продължаваме промяната “ и коалиция „ Демократична България “ „ бъдещата Агенция да има проверяващи пълномощия с опция да ползва специфични разследващи средства. В същото време в Народното събрание от същите политически сили се внася Законопроект за изменение на Закона за правосъдната власт, с който се планува очистване на профилираните съд и прокуратура.

Необяснимо е закриването на органи на правосъдната власт, профилирани в противодействието на корупцията с довода на ръководещите, че са „ бухалка “ и в това време – основаването на нов орган, който на процедура дублира освен техните пълномощия, само че и тези на прокуратурата въобще, като се изключи внасянето на обвинителни актове, показват в известието от КПКОНПИ.

По отношение на отнемането на нелегално добитото имущество, министърът на правораздаването Надежда Йорданова заявява нужда от промени, които да приведат българското законодателство „ в сходство с това на Европейски Съюз “ и да разрешат „ инспектиране “ на предявените искове пред съдилищата. Съответствието на ЗПКОНПИ с европейското законодателство е доказано в две следващи решения на Съда на Европейски Съюз в Люксембург /С-234/2019 и С-319/2019/, а зад желанието за „ ревизирането “ на правосъдните производства прозират същите цели, като тези от законопроекта на „ Демократична България “ от 16 април 2021 година “

Представени са резултатите от активността на КПКОНПИ, както и позитивните оценки в двата следващи отчета на Европейска комисия по отношение на върховенството на закона.писмо Европейска комисия Сотир Цацаров КПКОНПИ Лаура Кьовеши
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР