Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил ...

Домусчиев влезе в задочен спор с Делчев за Закона за горивата.


Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев влезе в задочен спор по Нова телевизия с Андрей Делчев от Петролната асоциация, заради отменения Закон за горивата.

Под заплахата от масови протести на български "жълти жилетки" - както определиха себе си дребните търговци и превозвачи на горива, кабинетът взе на 9 януари решение да удължи с 6 месеца срока за влизане в сила на закона (пълното му име е Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход). КРИБ подкрепи решението на правителството, а Българската петролна и газова асоциация се противопостави, тя напусна конфедерацията.

Законът беше приет преди няколко месеца и в преходните и заключителните разпоредби е било записано, че той влиза в сила от 28 януари 2019 г.

"Ако искаш да се бориш със сивия сектор, прави го бързо и решително! Напускаме КРИБ сега, в нашето съзнание вече дори сме вън", заяви Андрей Делчев, Изпълнителен директор на Българска петролна и газова асоциация.

Те имат огромен интерес от този закон, той ще им донесе огромни печалби, така че нормално да са против", отговори Кирил Домусчиев.

Текстовете предвижда обектите, в които се зарежда и продава гориво, да отговарят на по-високи изисквания, например, за капитал. Част от новите изисквания се оказват проблем и за частните бензиностанции на редица индустриални предприятия.

Домусчиев заяви, че няма как заради интересите на една група хора от пет-шест души и една асоциация да не бъдат защитени Строителната камара и фирмите в нея, както и Минногеоложката камара и предприятията в нея. 

Източник: dir.bg