Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане

...
Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане
Коментари Харесай

Цацаров отвърна на твърдения в Шпигел, че заедно с Борисов е помагал на Ердоган

Председателят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров отвърна публично на изказвания в немското списание " Шпигел ", че българското държавно управление и той като основен прокурор са помогнали на Турция в преследването на няколко съперници на режима в Анкара и по този метод са нарушили интернационалните конвенции и правни правила. Заглавието на публикацията е " Как българският министър председател Борисов се трансформира в прислужник на Ердоган " .
Още по тематиката
В особено следствие, което се базира на секретни известия от турското посолство в София, изданието напомня за случая с Абдула Бююк, търсен от ръководството на президента Реджеп Ердоган поради съмнения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. В публикацията се твърди, че когато през 2016 година той беше небрежно предаден на турските управляващи, това е станало допустимо със съдействието на Бойко Борисов и Сотир Цацаров и с присъединяване на българските спецслужби. Това става без правосъден развой, без опция той да се съветва с юридически консултант или фамилията си или да инициира обжалване против предаването, а вицепрезидентът Маргарита Попова отхвърля политическо леговище на турския жител (по нейни думи - поради липса на задоволително учредения по закон), написа още " Шпигел ".

 Съдът в Страсбург пита България за предадения на Турция Бююк Виж още

" Веднага след опита за прелом в Турция министър председателят Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския дипломат в София. Г-н Борисов схваща какъв брой сериозен е въпросът... Правилното в този момент ще е да се провежда персонална среща на най-високо държавно равнище сред правосъдните органи, с цел да Бойко Борисов стартира нов правосъден развой ", написа в дипломатическия документ, на който се базира списанието.

В друго известие от посолството турските дипломати афишират, че министър председателят ще уреди да се откри " бързо споразумяване на въпроса ".

" Фактически скоро по-късно е имало среща сред турския дипломат и тогавашния български прокурор Сотир Цацаров. От известието излиза, че, наподобява, висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна била подканена да изпрати ново искане за изгонване ", се добавя в него.

" Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди този момент той персонално ще се заеме със случая ", написа в писмо на посолството за вътрешна преписка.

Заключението е, че " тайните известия от турското посолство, които " Шпител " получи, сочат, че Борисов, Цацаров и тайните служби на България интензивно са взели участие в депортирането на член на турската съпротива (...) и то откакто български съдилища преди този момент изрично са отхвърлили настояването за изгонване ", акцентира изданието.

 Министерство на вътрешните работи отхвърля договорка с Турция за връщането на Абдуллах Бююк Виж още

В отговор в уеб страницата на КПКОНПИ беше качено следното известие (без корекции):

" По мотив публикация в списание " Шпигел " със заглавие " Как българският министър председател Борисов се трансформира в прислужник на Ердоган ", както и мотив изявления в български медии от през днешния ден, 14.09.2020 година /Дневник: " Шпигел: Цацаров и Борисов са нарушили закона, с цел да угодят на Ердоган, Медиапул: " Цацаров и Борисов са нарушили закони, с цел да угодят на Ердоган ", Сега: " За да угодят на Ердоган, Цацаров и Борисов нарушиха закона ",Клуб Z: " Шпигел: Борисов и Цацаров са помогнали на Ердоган против опозицията " и др./,

Пресцентърът на КПКОНПИ разгласява позицията на ръководителя на Комисията Сотир Цацаров, някогашен основен прокурор:

През март 2016 година Софийски градски съд не позволи екстрадиция на турския жител Абдула Буюк, по молба, предявена от способените органи на Република Турция. Решението на Софийски градски съд бе доказано от Апелативен съд - София. В това произвеждане по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, настояването на молещата страна се изпраща на Върховната касационна прокуратура, която наложително постановява задържане на лицето за период до 72 часа и изпраща преписката на съответния областен прокурор /в случая с Буюк - Софийска градска прокуратура/. Следва искане за задържане под стража и разглеждане на делото от съда, на две инстанции, с присъединяване на прокурор. Така се действа с всяка молба за екстрадиция, в това число и с тази, касаеща Буюк.

Впоследствие, след опита за прелом в Република Турция, по искане на посланика на тази страна у нас, е извършена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на диалога съм поддържал безапелационната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Буюк със същите учредения е неприемливо. Отклонено е предлагането за посещаване в София /във Върховната касационна прокуратура/ на турски магистрати, с които казусът " Буюк " да бъде дискутиран.

Подобни срещи с непознати дипломати, упълномощени у нас, са провеждани и във връзка на доста други случаи , свързани със законовите пълномощия на прокуратурата в региона на интернационалната правна помощ.

 Върнатият на Турция Бююк застрашавал националната сигурност Виж още

През август 2016 година Абдула Буюк бе предаден на турските управляващи в осъществяване на заповед, издадена като насилствена административна мярка от Министерство на вътрешните работи на съображение Закона за чужденците в Република България. По този мотив министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи пред медии, че повода за предаването на Буюк е " неналичието на годни документи " и че той " е влезнал в България при започване на февруари с невалидни документи ". Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския жител за даване на леговище у нас.

Нито аз, като основен прокурор тогава, нито изобщо прокуратурата имаха присъединяване в тази процедура. Предаването на Буюк на турските управляващи е осъществено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не посредством изгонване. Статията в " Шпигел " е предшествана от обява с идентично наличие и документи в Клуб Z / " България и ловът на гюленистите ", 15 - 16.07.2020 година, създател Димитър Ганев/. Без да разясня задачите на тези изявления и метода на предаването им в посочените български медии, мога ясно да заявя, че не съм позволил каквито и да е нарушавания на закона . В този, а и в други сходни случаи, налагали публични контакти с непознати дипломати у нас, съм се придържал прецизно към законовите пълномощия на основния прокурор и българските национални ползи ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР