Председателят на комисията по разузнаване към Сената на САЩ, който

...
Председателят на комисията по разузнаване към Сената на САЩ, който
Коментари Харесай

Шефът на комисията по разузнаване към Сената на САЩ хвърли оставка

Председателят на комисията по разузнаване към Сената на Съединени американски щати, който е от Републиканската партия, подава оставка от поста в подтекста на следствие против него за инсайдерска търговия, оповестяват американските медии.

Сенатор Ричард Бър от Северна Каролина ще се отдръпна на следващия ден, посочи водачът на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл.

Днес стана ясно, че телефонът на Бър е иззет от ФБР като част от следствието.

Предполага се, че сенаторът е употребявал вътрешна информация, с цел да избегне пазарни загуби от епидемията от новия ковид.

Той и брачната половинка му са продали акции за 1,7 млн. $ акции през февруари, малко преди пазарите да се срутен поради страхове от икономическа рецесия.

Незаконно е членовете на Конгреса да търгуват въз основа на непублична информация, събрана по време на служебните им отговорности.

Републиканските сенатори Кели Льофлер от Джорджия и Джеймс Инхофе от Оклахома, както и сенаторът от Демократическата партия Даян Файнщайн от Калифорния, също са продавали притежания преди срутва, само че не е доказано, че са разследвани.

Макконъл означи в изказване: " Сенатор Бър се свърза с мен тази заран, с цел да ме уведоми за решението си да се отдръпна като ръководител на комисията по разузнаване по време на следствието. Разбрахме се, че това решение ще бъде в най-хубавия интерес на комисията и ще бъде в действие до края на деня на следващия ден. "

64-годишният Бър съобщи мобилния си телефон на управляващите, откакто федерални сътрудници издадоха и извършиха заповед за обиск в дома му във Вашингтон.

Сенаторите са под обстрел поради " инсайдерска търговия " преди разразяването на рецесията с ковид.

Конфискацията на телефона бележи ескалация на следствието против Бър, стартирано от Министерството на правораздаването през март.

Сенаторът е продал повече от 30 акции сред края на януари и средата на февруари, в това число в доста браншове, които в този момент са опустошени от епидемията, като да вземем за пример хотелиерство, ресторантьорство и мореплаване.

Като ръководител на Комисията по разузнаване към Сената на Съединени американски щати Бър получава съвсем ежедневни отчети по отношение на заканите за националната сигурност на Съединени американски щати. Бър отбрани покупко-продажбите, като сподели, че " разчита само на обществени новинарски известия ", с цел да инструктира решението си за продажба.

Въпреки това той бе подложен на критика, че обществено омаловажава сериозността на вируса, даже когато той продава частни акции и предизвестява частна бизнес група в Северна Каролина за огромните опасности, които крие.

Адвокатът на господин Бър, Алис Фишър, съобщи през март, че сенаторът приветства следствието от Министерството на правораздаването, заявявайки, че " ще откри, че дейностите му са били подобаващи ".

" Законът е явен, че всеки американец - в това число сенатор - може да взе участие на фондовия пазар въз основа на обществена информация, както направи сенатор Бър. Когато породи този въпрос, сенатор Бър незабавно изиска от Сенатската комисия по нравственос да извърши цялостен обзор и той ще си сътрудничи с този обзор, както и с всяко друго уместно следствие, " сподели тя.

По-голямата част от продажбите на господин Бърр се случиха на 13 февруари, тъкмо преди той да излезе с речта си пред групата на богатите бизнес за сериозното икономическо влияние на ковид, в миг, когато администрацията на Тръмп обществено намалява опасността.

В аудио запис, получен от американското национално публично радио (NPR), той също сподели на групата да ограничи пътуванията си. Г-н Бър упрекна NPR, че " е показал неправилно " речта си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР