Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов ще

...
Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов ще
Коментари Харесай

Рашидов спешно на среща в Лувъра: Омръзна ми да изпирам кирливите ризи на тоя и оня

Председателят на комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов ще замине незабавно за Париж на среща с президента на Лувъра, заяви той за DarikNews.bg. Причина за визитата му е избухналият скандал с подготвяната трета подред галерия на българско изкуство в международния музей. Двамата към този момент са се чули по телефона.

" Сега узнавам за този скандал и в случай че професорът е обезпокоен, бих подкрепил него ", безапелационен беше Рашидов във връзка думите на проф. Емануел Мутафов по Българска национална телевизия.

Директорът на Института за проучване на изкуствата изрази възмущението си, че артефакти, свързани с християнското изкуство по българските земи през Средновековието, ще бъдат изложени в департамент " Ислямско изкуство " на Лувъра при започване на април. По думите на специалиста духовниците ни могат да го възприемат като осквернение.

Сегашният културен министър Боил Банов обаче отвърна през медиите, че ние не сме ксенофоби и че тук няма скандал.

" На мен ми омръзна непрестанно да изпирам кирливите ризи на тоя и оня ", отсече някогашният министър на културата с намек към управлението на министерството.

" Преди малко разговарях с шефа на Лувъра. Може би ще се наложи да отпътува незабавно за Париж, тъй като желая да знам къде е истината ", сподели той. " Моите другарски контакти аз не желая да бъдат опорочени. Най-големият в света музей отвори вратите да покаже на българската просвета и България през днешния ден е по-уважавана и значима с помощта на културата. Именно Рашидов по време на двата си мандата като министър на културата подписа договорите с Лувъра да покажем две изложения - първо Панагюрското богатство, а по-късно и Преславското.

" Какво са се договаряли, аз желая да го схвана точно от самия президент на Лувъра, тъй като българите са доста чувствителни на тази тематика и несъмнено, и аз на тяхно място бих бил сензитивен по една елементарна причина - аз знам, че ще бъде показано развиването на българската просвета по време на Османското господство през 15,16, 17 век ", разяснява той и призна, че е смутен от избухналия скандал.

" Онова, което ме тормози, е изразът: " Ами те диктуват играта ". Ръководител, който се е подчинил някой да му диктува играта, аз считам, че той няма какво да се мъчи. И второ - аз ужасно се тормозя да не сложим следващото леке върху прелестните взаимоотношения със международния музей, тъй като това би било срещу българската страна. Затова ще схвана истината и по-късно ще разясня ", добави Вежди Рашидов.

" И още някои неща разбрах, само че дано да се върна, с цел да приказваме тогава. За безхаберието и безотговорността би трябвало да се носи отговорност ", безапелационен беше някогашният министър.

Френската страна изложи своята позиция пред bTV. Изложбата към момента не попада даже в уеб страницата на Лувъра. Oт музея прецизираха, че заглавието за момента е работно и може да има смяна.

" Това не е елементарен интервал, с който се захващаме, само че мисля, че макар компликациите, са се създавали доста забавни неща ", споделя Шарлот Мори, куратор в музея в Лувъра.

На среща с куратора на Лувъра Шарлот Мори българските специалисти схващат, че концепцията на изложбата е да покаже взаимоотношенията сред ислямското и християнското изкуство.

" Те се следят на чисто декоративно равнище, доста са лимитирани, мъчно доказуеми и в случай че ги имате, са от началото на XIX век ", счита доцент доктор Емануел Мутафов, шеф на Институт за проучване на изкуства към Българска академия на науките.

Това, което провокира неодобрение, е фактът, че измежду изложените артефакти ще има православни икони, показани в секцията за ислямско изкуство.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР