Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното

...
Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното
Коментари Харесай

Инж. Петър Кънев приветства участниците в 54-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество

Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание инж. Петър Кънев приветства участниците в 54-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС), която се организира в столицата. Българският парламент беше хазаин на форума, съществена тематика на който бе:

„ Европейските измерения на Черноморското икономическо съдействие – настоящо положение и вероятности на съдействието ЕС-ЧИС “.

След края на събитието, в качеството си на началник на българската делегация и вицепрезидент ПАЧИС, инж. Петър Кънев разяснява резултатите от събитието:

„ На всеки шест години, с сходство с ротационния принцип, България има достойнството да бъде хазаин на Асамблеята. А постоянно на половин година една от страните поема председателството на тази необикновено неповторима организация.



Казвам неповторима, тъй като тя събира парламентарния капацитет на дванадесет разнообразни страни. Често някоя от страните е в спор с друга страна - членка. Така че съвещанията имат огромно значение.

Независимо, че по правилник ПАЧИС не трябва да се занимава с политически въпроси, а главно с стопански, аз самият, като вицепрезидент на организацията и началник на българската делегация, нямам спомен форумът да е отминал без съществени конфликти на политическо равнище.

И в този момент беше по този начин. Не минахме без съответните диспути сред Русия и Грузия и сред Русия и Украйна. А също и сред Азербайджан и Армения, Турция и Гърция, Албания и Сърбия, тематиката Косово. Но в последна сметка мисля, че приехме с единогласие един добър и уравновесен текст, който допуска по-задълбочено бъдещо съдействие сред дванадесетте държави-членки.

Председател на сесията беше ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Специални поздравления получихме от Президента на България Румен Радев и от вицепремиера Томислав Дончев. По ротация, в края на сесията предадохме семейството на Грузия. Във връзка с това имаше лек вербален конфликт сред представители на Грузия и Русия. Но в последна сметка провеждането на следващата Генерална Асамблея завърши сполучливо. “

В изявленията си множеството от ръководителите на националните делегации показаха, че тематиката за съдействието сред Европейски Съюз и ЧИС е доста настояща и полемиката в София е навременна.

Доброто съдействие с Европейски Съюз е от изключителна значимост за всяка страна от Черноморския район, без значение дали тя се стреми към пълноправно участие в Европейски Съюз или търси благоприятни условия да поддържа интензивни стопански връзки със страните-членки на Европейски Съюз, беше очебийно по време на дебата.

Делегатите на 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС одобриха рекомендация за „ Сключване на преференциални търговски съглашения с оглед унищожаване на двойното данъчно облагане сред държавите-членки на ЧИС “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР