Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов се обяви срещу

...
Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов се обяви срещу
Коментари Харесай

Евтим Костадинов се обяви срещу идеята на Красимир Каракачанов материалите на комисията да отидат в архивите

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов се разгласи против концепцията на Красимир Каракачанов материалите на комисията да отидат в Държавна организация " Архиви ", където, съгласно вицепремиера, съхранението им би било надалеч по-евтино. В предаването " Неделя 150 " по " Хоризонт " той съобщи: Да погледнем действително какво става с другите комисии, другите страни, които също отвориха тези архивни документи. По какъв метод ги отвориха? По доста по-друг метод - с наложена възбрана за работа в държавните институции на тези бивши щатни чиновници - по този начин наречения " Закон за лустрацията ". В България такова нещо няма! Защо във водещата, за мен, комисия в Германия даже удължават нейното битие до 2019-та година, а ние едвам за 10 години работа желаеме да отхвърлим онази работа, която те от 1989-та година правят?! Дори в една друга медия направиха една параленост - към 14 индивида са отделени с 8 милиона евра, т.е. 16 милиона български пари - да се занимават да възвръщат тези чували, нарязани на лентички, които съумяха, още когато стана рухването на Берлинската стена, жителите да запазят, да запазят и да възвръщат лентичка по лентичка тази информация, която е нанесена върху тези документи унищожени.В България също го има този миг. Ние приказваме, от една страна, за какво било належащо. Ами належащо е, тъй като има наранени доста човешки ориси. Аз не желая да бъда бранител на едната или на другата страна, само че има хора, които занапред даже със боязън подхождат в Комисията и не могат да повярват, че могат да се допрян до тези архивни документи, за които господин министърът приказва, че надали не те са към този момент обществени. Не е по този начин! Това табу, което е наложено през годините...  Хората с боязън, с някакво неспокойствие, не могат да повярват на това, което четат и възприемат като наличие от тези архивни документи. И по този начин, с лека ръка, ние ще ги дадем на една институция, която има различен метод на предпазване, не както е по метода на този закон, по който работи комисията...Подтекстът нали разбирате какъв е? Този ръководител, който е убедил задоволително господин Каракачанов, че нямал пари за покриви и да си образува добре архива, той с една заповед и с трима подчинени негови могат да унищожат това наличие на този списък, което е трупано с години...Костадинов напомни, че като народен представител Каракачанов е взел участие в гласуването на законовия акт, с който е регламентирана заплатата му. 
Костадинов посочи, че преди години е стартирал концепцията за основаването на Институт за национална памет и още помни упреците на Българска социалистическа партия. Той очерта и идното пред комисията:
Има още малко архивни документи да се приберат от военноисторическия архив в град Велико Търново, който е директно зависещ на Държавна организация " Архиви ", само че с ръката, бих споделил, на военния министър да се съобщи този списък. Там има известно твърдоглавие....
Най-важното сега настава - подреждането, систематизирането на архива, преравянето листче по листче на наличието, анализирането и в последна сметка това наличие да излезе на очевиден проект. Мисля, че тук сега е силата и, бих споделил, главната задача на работата на бъдещата комисия. Далеч съм аз да давам указания.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР