Председателят на комисията на ЕП по култура и образование предупреждава,

...
Председателят на комисията на ЕП по култура и образование предупреждава,
Коментари Харесай

Въздействието на COVID-19 върху културата

Председателят на комисията на Екологичен потенциал по просвета и обучение предизвестява, че културните и креативните браншове са потърпевши мощно от строгите ограничения за публично здраве.

Коментирайки утвърдената през вчерашния ден от Екологичен потенциал Инвестиционна самодейност в отговор на ковид, ръководителят на комисията на Екологичен потенциал за просвета и обучение, Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия), съобщи:

„ Одобрената през вчерашния ден Инвестиционна самодейност в отговор на ковид, откакто бъде утвърдена и от Съвета на Европейски Съюз, ще даде общо 37 милиарда евро за подкрепяне на напъните за справяне с пандемията от COVID-19 и обществените и икономическите последствия от въведените ограничения за запазване на публичното здраве. Приветстваме тази вест, само че това е единствено една част от отговора. Културните и креативните браншове в цяла Европа бяха опустошени от въздействието на строгите ограничения за запазване на публичното здраве, което докара до анулация на концерти, затваряне на театри, музеи и кина, прекъсване на кино и телевизионни продукции. Списъкът, за жалост, не стопира до тук. "

„ В рамките на Инвестиционна самодейност в отговор на ковид, страните членки ще могат да употребяват средства от структурните фондове за подкрепяне на дребни предприятия и схеми за претовареност. Предприятията и хората от културния и креативния бранш, чийто занаят е под екзистенциална опасност, наложително би трябвало да получат достъп до тази финансова поддръжка. Моето обръщение до страните членки е ясно - тези пари би трябвало неотложно да стигнат до културния бранш. "

„ Приветствам също по този начин бързия отговор на Комисията на настояванията на страните членки за отклонение от разпоредбите за държавна помощ в поддръжка на предприятията, които са в усложнение. Тук още веднъж наблягам, че културните и креативен промишлености са измежду тези, които са най-уязвими и в този момент се нуждаят от финансова поддръжка. Призовавам страните членки да подсигуряват, че финансовата поддръжка на национално равнище ще доближи до тях ".

„ Комисията по просвета и обучение застава зад културния и креативния бранш в тези сложни времена. Ще продължим да следим деликатно развиването на обстановката и ще създадем всичко допустимо, с цел да активизираме по-нататъшната поддръжка за тези значими браншове “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР