Председателят на Комисия за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова получи

...
Председателят на Комисия за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова получи
Коментари Харесай

КЗК започна проверка на новите такси на КФН

Председателят на Комисия за финансов контрол (КФН) Карина Караиванова получи поддръжка от Народното събрание за новия модел на прехрана на регулатора, само че откакто склони да назначи за свои заместници партийни номинации

© Анелия Николова Още по тематиката
Над 2700 поднадзорни лица не са платили таксите си към КФН

Почти всички отговорности са за дребни суми и най-вероятно причина за неплащането им е неведение
3 апр 2018
Ръководството на КФН към този момент ще получава петцифрени заплати

Институцията, която мина на самоиздръжка, към този момент е събрала 11.5 млн. лева от такси на контролираните от нея лица, което е над половината от бюджета й за годината
14 фев 2018
Само за месец КФН събра повече от половината си бюджет

Поднадзорните компании са внесли 10.5 млн. лева до края на януари
8 фев 2018
КФН по пътя към независимостта

Финансовият регулатор желае да мине на самоиздръжка, само че не всички наранени харесват това
21 сеп 2017 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира произвеждане, което ревизира дали с новите такси Комисията за финансов контрол (КФН) не затваря пазара на застрахователно ходатайство за нововлизащи и дребни брокери, от което да се облагодетелстват огромните. Повод за това е тъжба до антимонополния орган от частно лице (Цветан Петров), което пази тезата, че повдигането на таксата от 1500 на 5 хиляди лева (с 233%) и нуждата от еднократното й възнаграждение ще извади от бизнеса по-малките застрахователни брокери.

Ако сметне недоволството за основателно, антимонополният орган би могъл да задължи КФН да преразгледа цената и да съобрази цените с оборотите на брокерите, както го прави за застрахователните сътрудници, да вземем за пример. Актуализирането на цената на КФН е част от генералната смяна в модела, по който се устоя регулаторът: от бюджетна дотация той към този момент се финансира от лични доходи, идващи от оказваните услуги, без събраното от санкции. Целта е с това да се обезпечи самостоятелност на институцията и генерирането на задоволителен запас за повишение на експертния й потенциал.

Гласът на недоволните

Жалбата в Комисия за защита на конкуренцията е първата публична против новата цена на финансовия регулатор, която е в действие от началото на тази година и засегна всички участници в небанковия финансов бранш, само че най-вече пенсионните фондове и застрахователните компании, за които някои услуги нарастнаха с 400%. Тя идва от бранш, в който, съгласно регистъра на КФН, все още работят 356 компании, а годишно през тях минава премиен доход от към 1 милиарда лева Застрахователните брокери са и измежду компактните групи присъстващи в " черния лист " на КФН на неплатилите такси в период - 47 компании към 13 юли, с общо обвързване от 109 хиляди лева Според новите правила те е трябвало да бъдат импортирани до 31 януари и закъснението ги заплашва с отнемане от административни услуги, като неподновяване на разрешението за активност, да вземем за пример. Отделно, дългът може да бъде предаден за събиране през частен правосъден реализатор (ЧСИ).

Дори и без този доход, регулаторът към този момент е събрал повече от половината нужни за издръжката му средства, които за тази година са планувани на 20 млн. лева Основната част от тях идват от пенсионните фондове и застрахователите, които разсрочват таксите на вноски, идната от които е дължима до 31 юли. Макар и в техните гилдии опозиция против повдигането на таксите да не липсва, двете промишлености се сплотиха към мнението, че новият модел на самоиздръжка е за предпочитане, в случай че качеството на работа в КФН фактически се усъвършенства. В противоположен случай рискуват инспекции като стрес тестванията, през които минаха в две поредни години, да се трансфорат в регулярна форма на надзор, което носи основни разноски за фирмите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР