Председателят на КФН Бойко Атанасов трябва да посочи номинация за

...
Председателят на КФН Бойко Атанасов трябва да посочи номинация за
Коментари Харесай

Владимир Савов подаде оставка като член на Комисията за финансов надзор

Председателят на КФН Бойко Атанасов би трябвало да уточни номинация за поста на Савов (на снимката), а депутатите би трябвало да одобрят кандидатурата

© Надежда Чипева Дни преди приключване на шестгодишния му мандат Владимир Савов подаде оставка като член на Комисията за финансов контрол. Това е станало през вчерашния ден, а през днешния ден Народното събрание утвърди отдръпването му.

Така небанковият финансов регулатор, който по принцип е петчленен, още веднъж ще би трябвало краткотрайно да оперира в понижен състав. Това по никакъв метод не е казус, като в последните години постоянно има и интервали от месеци с четирима и даже с трима комисари. Последно предходната пролет той беше запълнен след отдръпването на предходния ръководител Карина Караиванова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вечният изпълняващ длъжността

По закон комисията е построена от ръководител, трима отраслови негови заместници, отговарящи за капиталовата активност, застраховането и пенсионното обезпечаване, и още един член. В неговия портфейл влиза анализът и оценката на рисковете на финансовите пазари, както и отбраната на потребителите.

Именно този пост заемаше Владимир Савов, който беше определен по времето на кабинета " Орешарски ", дружно с Ралица Агайн, която оглавяваше застрахователния контрол. Същевременно обаче при множеството рокади в КФН Савов постоянно поемаше краткотрайно ресорите на напуснали свои сътрудници. При отдръпването на Николай Попов той изпълняваше длъжността зам.-председател, отговарящ за капиталовата активност, а след оставката на Ралица Агайн към абсурда с банкрута на " Олимпик " краткотрайно пое застрахователния сектор.

През шестте си години в КФН Савов работеше при трима разнообразни ръководители - Стоян Мавродиев, Карина Караиванова и актуалният Бойко Атанасов.

Какво следва

Въпреки приключването на мандата му на 24 януари Савов можеше да продължи да заема поста до избора на нов член. Това обаче е обвързвано и с неустановеност докога ще продължи, а по информация на " Капитал " той към този момент е имал предложение за друга работа.

По закон единствен право да номинира нов член има ръководителят на КФН, като по-късно той би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание. Като цяло обаче попълването на регулаторите е мощно политизиран развой, който всекидневно е въпрос на сделки сред партиите. Опитът на Карина Караиванова да наложи по-скоро експертни фигури през 2017 година завърши с бламирането й и с налагането на политически номинации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР