Председателят на КЕВР Иван Иванов ще изиска от Булгаргаз допълнителна

...
Председателят на КЕВР Иван Иванов ще изиска от Булгаргаз допълнителна
Коментари Харесай

Природният газ може да поевтинее повече от очакваното

Председателят на КЕВР Иван Иванов ще изиска от " Булгаргаз " спомагателна информация, обвързвана с цените на газа преди да вземе окончателното си решение.

© Анелия Николова Цената на природния газ може да бъде понижена с повече от плануваните 40.49% от 1 април. Причината е, че в последните 20 дни се следи забележителен спад на цените както на петрола, по този начин и на мазута и газьола. " Ако през днешния ден " Булгаргаз " би трябвало да подава своето заявление към енергийния регулатор, то понижението ще бъде още по-голямо ", съобщи изпълнителният шеф на компанията Николай Павлов, който взе участие в намерено съвещание на КЕВР по отношение на новите цени.

Павлов заявява подготвеност, че в случай че Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) счете за нужно публичният снабдител може да внесе настояща информация към края на месеца. " Това сигурно значи в допълнение понижение ", увери Павлов, а ръководителят на КЕВР Иван Иванов удостовери, че тази информация ще бъде изискана.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Цени

В момента обсъжданата цена на природния газ е 26.21 лева./Мвтч без Данък добавена стойност без такси за транспорт и достъп, като спрямо първото тримесечие е по-ниска със 17.83 лева./Мвтч. Новите цени би трябвало да бъдат утвърдени до края на март, с цел да влязат в действие на 1 април.

Павлов още веднъж напомни, че с променения контракт сред " Булгаргаз " и " Газпром " съветската компания ще върне на публичния снабдител над 150 млн.лв., които трябв да бъдат възобновени на крайните клиенти.

Цената на газа към този момент ще се дефинира месец за месец, а не както до момента - на тримесечие. " Ако продъжи ценообразуването на три месеца разликата в цената може да бъде сред 30 и 50%, от което няма интерес нито " Булгаргаз ", нито потребителите да се получават такива фрапиращи разлики ", сподели още Павлов.

Скайп

Заради строгите ограничения, свързани с ограничението на COVID-19, част от гостите в откритото съвещание на КЕВР оповестиха своите мнения онлайн - по скайп. За обособените топлофикации регулаторът предлага понижението на цените на парното и топлата вода да бъде сред 8 и 25% от април.

Без възражения по препоръчаните цени бяха Християн Илиев от " Топлофикация Бургас " и сътрудника му от Разград - Михаил Ковачев. Директорът на " Топлофикация-София " Александър Александров също не изрече съображения към цените. Те, както и управленията на останалите топлофикации, които работят на газ, ще внесат мненията си документално.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР