Председателят на КЕВР Иван Иванов се съгласи Булгаргаз да внесе

...
Председателят на КЕВР Иван Иванов се съгласи Булгаргаз да внесе
Коментари Харесай

Цената на природния газ намалява с 42.78%, на парното - с 21.84%

Председателят на КЕВР Иван Иванов се съгласи " Булгаргаз " да внесе ново свое заявление, което отразява борсовите цени на природния газ към края на март.

© Анелия Николова Цената на парното и топлата вода в страната се намалява приблизително с 21.84% от 1 април, реши Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това стана допустимо, откакто с друго решение също от през днешния ден КЕВР понижи цената на природния газ с 42.78 на 100.

Цената на парното и топлата вода в София пада с 26.47%, а понижението за Пловдив е към 12 на 100. Редукция на цените има и в останалите градове, чиито топлофикации работят на газ - Плевен (-15.65%), Бургас (-17.3%), Враца (-22.52), Велико Търново (-17.54), Разград (-16.88%), " Веолия енерджи Варна " (-8.27%).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Понижението при парното и топлата вода е с няколко процентни пункта повече спрямо препоръчаното от работната група на КЕВР предходната седмица. Новата калкулация се наложи, откакто преди дни шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов разгласи, че поради поевтиняването на петрола, мазута и газьола на международните пазари и новата формула за ценообразуване, контрактувана с " Газпром ", понижението на природния газ може да бъде още по-голямо.

Въпреки че съгласно новия контракт сред " Булгаргаз " и " Газпром " цените на природния газ ще се дефинират на всеки 30 дни, такава смяна не се планува за парното и топлата вода. Както до момента, изменение ще има единствено когато отклонението при цената на газа е с над 5%.

На този декор цените на електрическата енергия остават същите. Причината е, че спестените към 100 млн. лева разноски при производството на ток от топлофикациите ще бъдат обезщетени от увеличените разноски за активността на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".

Втори опит

Регулаторът да дефинира цените на природния газ месец за месец, а не както до момента това да се случва на тримесечие. Това плануват част от предложенията за промени в Закона за енергетиката, импортирани от ръководителя на отрасловата комисия в Народното събрание Валентин Николов. Първоначалният вид на поправките предвиждаше корекциите да се вършат два пъти годишно, само че това щеше да докара до съществени проблеми в бранша.
Валентин Николов

Фотограф: Надежда Чипева
В последна сметка тази концепция отпадна. Текстовете регламентират още разпредлението към потребителите на получената разлика от над 150 млн. лева след преизчисляването на цената нагаза със задна дата - от август 2019 година Предложеният вид е заплащанията да се приспадат от бъдещите сметки на клиентите.

Според мнение на КНСБ измененията засягат съответен случай и не вършат опит да контролират изцяло въпроса за разликите в регулаторно избраните цени и действителните пазарни цени. Синдикатите означават, че не са планувани наказания за несъблюдение на плануваните отговорности от крайните доставчици, както и не е вменен надзор по осъществяване на плануваните дейности по възобновяване на надвзети суми от крайни клиенти.

Затова от КНСБ оферират мярката да обгръща единствено директните клиенти на " Булгаргаз " и то единствено ако те нямат отговорности към сдружението. В противоположен случай, полагащите се суми да се прихванат от настоящите им отговорности. Това обаче означва битовите консуматори да не усетят нищо от възобновените милиони.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР