Председателят на каталунския парламент Роже Торен отложи заседанието, на което

...
Председателят на каталунския парламент Роже Торен отложи заседанието, на което
Коментари Харесай

Каталунският парламент отложи избора на премиер заради спор за Пучдемон с Мадрид

Председателят на каталунския парламент Роже Торен отсрочи съвещанието, на което самостоятелната област трябваше да избере нов министър председател, предадоха испанските медии. В послание пред публицисти Торен сподели, че съвещанието " не се разпуска, само че ще закъснее. "

" Няма да предложа нито един претендент, който не е Пучдемон, " сподели Торен на фона на неизвестността дали уволненият министър председател Карлес Пучдемон ще се върне в Испания с риск да бъде арестуван, в опит да взе участие в избора. Процедурата трябваше да стартира в 15 ч. локално (16 ч. българско) време.

Торен също по този начин упрекна " испанското държавно управление и Конституционния съд ", че желаят да " нарушат правата на милиони каталунци и каталунки " и " това няма да се одобри ". Конституционният съд реши в края на предходната седмица, че Пучдемон, за който има национална заповед за арест, може да е министър председател единствено в случай че се яви персонално в Народното събрание в Барселона и в случай че получи позволение за това от съда. Институцията изясни, че ще анулира съвещанието на законодателния орган, в случай че Пучдемон бъде определен отдалечено. Депутатите на някогашния министър председател обаче оспорват това с несъгласие до съда и Торен сподели, че съвещанието ще продължи, до момента в който това несъгласие не бъде прегледано в Мадрид.

" Никой няма да реши кой би трябвало да е министър председател, нито вицепремиерът (Сорая Саенс де Сантамария), нито Конституцонният съд. Това ще създадат депутатите, " сподели още Торен и даде обещание, че ще стигне " до края, с цел да отбрани правата " на Пучдемон. " Цялата ми сила ще е ориентирана към това да защитя институцията; това е същината на демокрацията, тъй като демокрацията не се анулира. Този парламент съставлява суверенитета на цяла Каталуня. "

" Нарушени са съществени права "

Каталуня сега е в изискванията на директно ръководство от Мадрид, което стартира поради акцията за обособяване от Испания - референдума на 1 октомври и декларацията за самостоятелност, призната от Народното събрание в Барселона. Това ръководство - в началото поверено на вицепремиера Де Сантамария, само че на процедура осъществявано от ресорси министри в централните институции в Мадрид - ще продължи, до момента в който не бъде определен нов министър председател и назначението му не бъде подписано от крал Фелипе.

Пучдемон, който е единственият претендент, се намира сега в Брюксел и даде сигнал, че не е изцяло изключено да се върне. Той обаче изиска " отбрана " от Торен и дружно с юристите си от през вчерашния ден се базира на имунитета от наказателно гонене, с който се употребява като народен представител.

Това разбиране в този момент се повтаря и от листата на Пучдемон - " Заедно за Каталуня " - която упреква управляващите в Мадрид в нарушаване на " съществени права " поради решението на Конституционния съд, че няма да смята за годно съвещанието на Народното събрание, в случай че на него Пучдемон бъде определен отдалечено, каквито бяха първичните му проекти. Съдът се събира за разискване в 14 ч. българско време.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (217)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР