Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси призова в сряда

...
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси призова в сряда
Коментари Харесай

Нанси Пелоси иска премахване на статуи на Конфедерацията от Капитолия

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси прикани в сряда за премахването на 11 скулптури на бойци или чиновници на Конфедерацията, оповестява Франс прес, представена от БГНЕС. Това е следващо изпитание в битката против расизма след гибелта на негър при полицейски арест, която разпали всеобщи митинги.

" Паметниците на мъже, които са проповядвали свирепост и безчовечие за реализиране на подобен очевидно расистки свършек, са гротескно огорчение на тези идеали " на американската народна власт и независимост, написа до двупартийната комисия топ демократът в Конгреса.

" Техните скулптури отдават респект на омразата, а не на нашето културно и историческото завещание ", прибавя Пелоси. " Те би трябвало да бъдат отстранени. "  

В същото време президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е изрично срещу концепцията за преименуване на военни бази, носещи имената на генерали от армията на Юга Той възприема това като пренебрежение към бойците. Изказванията на президента в „ Туитър “ идват в миг, когато митингите против расизма, след гибелта на Джордж Флойд, породена от бял служител на реда, съживиха дебата за робското минало на страната.

Не за първи път Доналд Тръмп взема страна по тази сензитивна за Съединените щати тематика, където някои виждат в почитта към южняците, последователи на робството, честване на расисткото минало.

През лятото на 2017 година той откри, че американската история е „ раздрана на части “ от премахването на скулптури на герои от конфедеративните щати.

Десет военни бази, всички ситуирани в южната част на страната, носят имената на бойци от армията на Юга.

В поредност известия в „ Туитър “ американският президент отсъди, че тези " именити " бази занапред нататък са част от американското историческо завещание. И настоя, че неговото държавно управление „ даже не “ ще изследва опцията да ги преименува.

„ Уважавайте нашата войска! “, заключи Тръмп.

Във вторник министърът на защитата съобщи от своя страна, че е " отворен за полемика по тематиката ".

В своите послания, американският президент показва по-специално Форт Браг в Северна Каролина. Тази база, най-голямата в страната, е кръстена на някогашен военачалник от сепаратистката войска Бракстън Браг, който е най-известен с това, че е изгубил огромната борба при Чатанууга през 1863 година. База от Джорджия уважава Хенри Л. Бенинг, военачалник, уверен робовладелец, който приканва за основаването на „ Южна робокрация “.

Съществува също и Форт Лий, кръстен на главнокомандващия армията на Юга Робърт Лий, ситуиран на към тридесет километра от Ричмънд, столица на конфедеративните щати по време на войната.

Пентагонът към този момент обмисляше да преименува тези бази през 2015 година, след стрелбата в Чарлстън, Южна Каролина, където млад бял мъж мазета деветима чернокожи вярващи в черква. Но най-сетне армията избра да резервира сегашните наименования.Почти век разделя Декларацията за самостоятелност, която основава Съединените американски щати на 4 юли 1776 година, и Гражданска война.

Последната, която раздра нацията на части от 1861 до 1865 година, донесе гибелта на 620 000 души, дял доста по-тежкък за Съединени американски щати, в сравнение с двете международни войни дружно, напомнят организациите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР