Председателят на Камарата на общините отхвърли вчера предложението за ново

...
Председателят на Камарата на общините отхвърли вчера предложението за ново
Коментари Харесай

Нова пречка пред сделката на Тереза Мей за Brexit

Председателят на Камарата на общините отхвърли през вчерашния ден предлагането за ново гласоподаване по договорката за Brexit, в случай че държавното управление я внесе в Народното събрание без промени, като усложни още повече сагата към Brexit 11 дни преди датата на теоретичното излизане на Англия от Европейския съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Премиерът реакционер Тереза Мей разгласи желанието си до сряда още веднъж да внесе в Народното събрание Договора за излизане от Европейския съюз, откакто английските депутати го отхвърлиха с огромно болшинство на 12 март. Оттогава насетне Мей се пробва да завоюва поддръжката на бунтовните депутати от всички партии за този мъчно контрактуван с Брюксел текст.
Решението на ръководителя на Камарата на общините Джон Бъркоу обаче сътвори нова спънка по този лъкатушен път. " Изправени сме пред сериозна конституционна рецесия ", съобщи Робърт Бъкланд, народен представител от Консервативната партия и юридически консултант на държавното управление.
Обосновавайки решението си с парламентарно предписание от 17 век, което не е употребявано от 1912 година, Бъркоу съобщи, че държавното управление не може да внесе текст, който към този момент е бил отритнат от депутатите в границите на същата парламентарна сесия.

" Ако държавното управление желае да показа ново предложение, което не е същото или всъщност същото (като към този момент отхвърленото), тогава всичко е наред ", сподели Бъркоу. добави Бъркоу.

Договорът за отдръпване, имащ за цел да осъществя мек Brexit, бе отритнат за първи път на 15 януари, а по-късно и на 12 март.

" Тогава обаче ставаше дума за ново предложение, съдържащо изменени правни положения ", а към него имаше три нови документа, които Тереза Мей съумя да контракти с Европейски Съюз, посочи Бъркоу.
За да бъде подложен на ново гласоподаване, текстът би трябвало да има не друга дефиниция, а друго наличие, съобщи ръководителят на Камарата на общините. Според източник от държавното управление, с който се свърза Франс прес, " е явно, че ръководителят желае да блокира опцията за гласоподаване тази седмица ".

" Проблемът е, че държавното управление към този момент не може да трансформира изискванията на съглашението ", защото Брюксел неведнъж съобщи, че изключва опцията за неговото предоговаряне, твърди Даниел Хараламбус, анализаторка от " Икономист интелиджънс юнит ".

Още през уикенда започнаха да се появяват подозрения, че преди сряда може да бъде проведено ново гласоподаване. В основата на тези подозрения бе страхът, че договорката на Мей още веднъж ще бъде отхвърлена.
" Преди последващо гласоподаване желаеме да имаме или да имаме вяра, че имаме забележителен късмет да го спечелим ", удостовери през вчерашния ден представителят на Мей.

" Дискусии " с последователите на твърдия Brexit 

За да се снабди с гласовете, които не му доближават, държавното управление стартира полемики с последователите на чистия и корав Brexit, като да вземем за пример северноирландската Демократична юнионистка партия, съдружник на консерваторите в Народното събрание. Във връзка с тези полемики външният министър Джереми Хънт съобщи от Брюксел, че е забелязал " внимателно окуражаващи знаци " в изявленията на няколко консерватори.

За да ги убеди, Мей акцентира, че трето отменяне на договорката й може да докара до доста отсрочване на Brexit или да подпише смъртната му присъда. Демократичната юнионистка партия и Групата за европейски проучвания (European Research Group, ERG; група от депутати консерватори, подкрепящи Брекзит), които могат да преобърнат вота, се опълчват на " защитния механизъм " - планувана в контракта мярка, имаща за цел предотвратяването на физическа граница сред Република Ирландия и английската провинция Северна Ирландия и предвиждаща Англия да остане в " общо митническо пространство " с Европейски Съюз.

" Очаквам да видя какво ще направи Демократичната юнионистка партия ", съобщи ръководителят на Групата за европейски проучвания Джейкъб Рийс-Мог в изявление за радио Ел Би Си. " Има подчиненост. Излизането без договорка е по-добър вид от договорката на Мей, само че договорката на Мей е по-добър вид от оставането " в Европейски Съюз.

До последния миг

Намерението на Тереза Мей при положение, че договорката е утвърдена тази седмица, бе да изиска на срещата на европейските водачи в четвъртък и петък малко отсрочване на Brexit по механически аргументи до 30 юни. В случай на отменяне тя искаше да предложи по-дълго отсрочване, като Англия ще би трябвало да взе участие в изборите за Европейски парламент от 23 до 26 май.
Решението на Бъркоу " сътвори спънка за късото отсрочване " на Brexit, твърди източник от държавното управление пред Франс прес.

Според източника това е знак, че ръководителя на Камарата на общините поддържа сюжета с " по-дългосрочното отсрочване на Brexit, през който интервал Народното събрание да поеме контрола върху процеса и да тласне обстановката към по-мек Brexit ".
Преди изказването на Бъркоу почитан европейски чиновник съобщи, че Лондон на доктрина може да желае отсрочване на Brexit до последния миг, даже " в часа преди " развода, плануван за 23.00 часа по Гринуич на 29 март.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР