Председателят на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов

Председателят на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов ...

"Демократична България" издига арх. Борислав Игнатов за кмет на София.


Председателят на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов влиза в битката за кмет на София от "Демократична България"

© Мария Съботинова Председателят на камарата на архитектите в България Борислав Игнатов е номинацията на "Демократична България" за кмет на София. Кандидатурата му ще бъде официално представена от дясното извънпарламентарно обединение в четвъртък.

Окончателното решение за издигането на Игнатов беше взето от политическия съвет на трите партии от "Демократична България" - "Да, България", ДСБ и "Зелено движение", във вторник, като сред обсъжданите имена за кандидат за столичен кмет са били още това на съдията Методи Лалов и на журналиста Милен Цветков.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Подалият оставка съдия Методи Лалов вероятно ще води листата

Най-вероятно Лалов, който подаде оставка като съдия в Софийския районен съд, ще оглави листата за общински съветници на "Демократична България", които според социологическите проучвания са трета политическа сила в София след ГЕРБ и БСП.

Това е втората официална номинация за кмет на София. В края на юли от "Спаси София" обявиха, че един от основателите на неправителствената организация - Борис Бонев, ще се кандидатира за поста. Двете основни партии - ГЕРБ и БСП все още не са обявили кандидатите си като заявката им е, че ще направят това в началото на септември. Очаква се ГЕРБ да заложи отново на досегашния кмет на София Йорданка Фандъкова, а от БСП ще подкрепят кандидатурата на омбудсмана Мая Манолова, която най-вероятно ще се кандидатира като независима.

Кой е арх. Игнатов

Арх. Борислав Игнатов е проектант с дългогодишен международен опит в градоустройството и архитектурата. Завършил е архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със специалност градоустройство.

През 1999-а заминава за Бостън, САЩ, където работи за известното архитектурно бюро William Rawn Architects. В средата на 2001-ва година се премества в Ню Йорк. Там става архитект в една от най-големите архитектурни фирми в света Perkins+Will Architects. Работи по редица големи проекти за болници, университети и жилищни сгради.

През 2006-та завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава там в катедрите Концептуална архитектура и Опазване на историческото наследство. Година по-късно основава свое архитектурно ателие Bignatov Studio New York. През 2009-та година се завръща в България и работи по проекти в страната и чужбина.

Арх. Игнатов е носител на множество професионални награди. През 2010 и 2012 г. печели голямата на награда на Съюза на архитектите в България, както и на община Варна за постижения в архитектурата.

През 2016 г. е избран за председател на Камарата на архитектите в България.

Източник: capital.bg