Председателят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов с ново предложение

...
Председателят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов с ново предложение
Коментари Харесай

Арх. Игнатов с нова идея за Паметника на Съветската армия: Иска да го "облече" в саркофаг

Председателят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов с ново предложение за визия на Паметника на Съветската войска в София, за който се спори от години. Има и решение за премахването му от началото на 90-те години, само че демонтажът все се отсрочва.

Снимка: bTV

Сега Игнатов предлага паметникът да се „ облече” в саркофаг като музеен експонат, а към него да се построи рид.
Архитект предлага нова визия за паметника на Съветската войска в София Предложението включва пренасяне на композицията върху монумента и слагане на герба на България
Преди време той предложи да се постави държавния герб на върха му, което провокира огромни разногласия.

По думите му с новата концепция по-голямата част от хората ще са задоволени, тъй като хем няма да се пипа монументът, хем ще се построи нещо като паркова зона и той няма да се вижда.

Снимка: bTV

„ Паметникът ще може да се експонира от вътрешната страна и да има достъп по този начин, че да бъде разказана историята на монумента на времето и на създателите. От горна страна на саркофага може да се построи неестествен рид, който да бъде напълно озеленен, което кореспондира с другото извънредно предпочитание да бъде отстранен и по този начин ще се трансформира още веднъж в парк, както е била в миналото Княжеската градина. На върха на този рид може да има панорамна площадка. Оттам ще се виждат всички знаци на града и на страната ни – университетът, Народното събрание, Борисовата градина”, изясни арх. Игнатов.

Той добави и че по този метод паметникът ще бъде защитен от злонамерени дейности.
Вижте кой е " В крайник с времето " Първо изявление с Destructive Creation - aвтори на графитите върху Паметника на Съветската войска
В последните години монументът постоянно беше надраскван, като най-запомнящо се посягане беше на уличните актьори от Destructive creation. Те изрисуваха паметника в облиците на известни американски супергерои, с което насочиха обръщение, че би трябвало да живеем " в крайник с времето ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР