Председателят на иранския парламент Мохамед Багер Калибафднес предупреди, че протестите

...
Председателят на иранския парламент Мохамед Багер Калибафднес предупреди, че протестите
Коментари Харесай

Председателят на иранския парламент: Протестите могат да дестабилизират страната

Председателят на иранския парламент Мохамед Багер Калибафднес предизвести, че митингите поради гибелта на млада жена в полицейския арест могат да дестабилизират страната и прикани силите за сигурност да се оправят сурово с тези, които съгласно него нарушават сигурността, заяви АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Калибаф съобщи пред депутатите, че за разлика от актуалните митинги, които съгласно него целят събаряне на държавното управление, предходните демонстрации на учители и пенсионери за заплатите са били ориентирани към промени.

" Важният миг при предходните митинги беше, че те търсеха промени, а не целяха събаряне на системата ", сподели Калибаф. " Призовавам всички, които имат някакви аргументи да стачкуват, да не разрешават митингът им да се трансформира в дестабилизация и събаряне на институциите ", добави той.

През последните две седмици хиляди иранци излязоха по улиците, с цел да стачкуват поради гибелта на Махса Амини, 22-годишна жена, която е била арестувана от иранската нравствена полиция в столицата Техеран за това, че сякаш не е спазвала строгия код за обличане, натрапен в Ислямската република.

Протестиращите показаха гнева си от отношението към дамите и по-широките репресии в Иран.

Демонстрациите в цялата страна бързо прераснаха в апели за събаряне на духовенството, което ръководи Иран от Ислямската гражданска война през 1979 година насам.

Иранската държавна телевизия заяви, че от началото на демонстрациите на 17 септември са убити минимум 41 протестиращи и служители на реда.

Калибаф съобщи, че основани в чужбина опозиционни групи подклаждат митинги, целящи да разрушат системата. Иранските управляващи не са показали доказателства за изказванията си за задгранично присъединяване в митингите.

Председателят на иранския парламент даде обещание да промени структурите и методите на моралната полиция, с цел да бъде предотвратено повтаряне на случилото се с Амини.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР