Председателят на групата общински съветници от Съюз за Пловдив“ Дани

...
Председателят на групата общински съветници от Съюз за Пловдив“ Дани
Коментари Харесай

Дани Каназирева: Отваряме широко вратата за корупция и...

Председателят на групата общински съветници от „ Съюз за Пловдив “ Дани Каназирева внесе през вчерашния ден в Община Пловдив няколко значими оферти за смяна на Наредбата за рекламната активност, която визира всеки един търговец в Пловдив. От „ Съюз за Пловдив “ желаеха комисията да понижи големите санкции, планувани в първичния вид, и да се вкара гратисен интервал за период от една година за използване на Наредбата.

" Комисията одобри нашите оферти и се надявам, че те ще бъдат гласувани и в Общинския съвет ", разяснява след дебата Каназирева. Тя добави, че като съветници са длъжни да реагират, с цел да не бъдат подложени търговците на следващ удар.

Три са най-големите проблеми, които се обрисуваха в подготвяната разпоредба, за чиято промяна упорстваха от " Съюз за Пловдив ".

Първият проблем е размерът на санкциите. В плана беше записано, че по отношение на физическите лица, които нарушават разпоредбите, ще се постановат наказания от 100 до 5000 лева и от 1000 до 50 000 лева за юридическите лица. Това значи най-малките компании да бъдат застрашени още от на следващия ден с санкция до 50 000 лева, което за някои е оборотът за няколко месеца.

„ Най-страшното обаче е големият диапазон на плануваните наказания. Общинските служители ще имат съвсем случайно правото да вземат решение дали да глобят един магазин с 1000 или с 50 000 лева Това е необятно отворена врата за корупция и произвол “, предизвести Каназирева. В комисията се съгласиха с предлагането глобите да бъдат понижени до минималната граница, а при констатация за нарушаване на първо време да се издава наставление и едвам откакто пропуските не бъдат отстранени, да се постанова санкция.

Второ, в плана на наредбата не беше очакван никакъв гратисен период, в който търговците да могат да приведат своите магазини или заведения в сходство с новите условия на Община Пловдив. „ Ние поддържаме желанието на администрацията да се постави ред в тази сфера. Но това не може и не трябва да става напълно за сметка на дребния бизнес. Затова е добре да има повече време за разискване и за подготовка за осъществяване на новите правила “, предложи Каназирева. В комисията се съгласиха за пролонгация.

Третият проблем също провокира полемика - каква да бъде допустимата рекламна повърхност в зоната на партерното остъкляване на обектите, за която също бяха планувани огромни рестрикции. На този стадий се реши рекламата да не надвишава 20% от площта на остъкляването единствено за обектите в центъра.

„ Всяко едно магазинче в Европа, а и по света популяризира на витрините своите артикули и понижения. Витрините се употребяват за реклама и ние не трябва да лишаваме нашите търговци от тази опция. С тази реклама те не пречат на никой, в противен случай - осведомят жителите за обекта, и то в лични частни парцели “, смята Каназирева.

За наличието на рекламата - дали тя е правилна - има задължението да следи Комисията за отбрана на потребителя. " Изискванията за рекламна активност са доста високи и с тях се постановат много нови процедури, свързани с спомагателна документи, координиране, издаване на разрешителни. Всяка реклама - било то фирмена табела или различен детайл, е обвързвана с разноски. Поставяйки за цел положителния естетически тип на града, не трябва да забравяме, че Община Пловдив би трябвало да оказва помощ на бизнеса, а не да го притиска до стената с нереално повишени наказания и условия “, разяснява Дани Каназирева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР