Председателят на Група Работници на Европейския икономически и социален комитет

...
Председателят на Група Работници на Европейския икономически и социален комитет
Коментари Харесай

Габриеле Бишоф: Българското председателство разблокира две важни инициативи

Председателят на Група " Работници " на Европейския стопански и обществен комитет /ЕИСК/ Габриеле Бишоф съобщи, че българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е отключило две доста значими порти и е съумяло да разблокира две значими начинания - за командироването на служащите, както и тази за европейската вероятност на Западните Балкани. Бишоф даде конференция в резиденция " Бояна " по тематиката.

По думите й постигнатото по директивата за командироването е огромен триумф, значим за синдикатите, които към този момент 10 години работят по тематиката, осведоми Българска телеграфна агенция.

Бишоф акцентира, че във време, когато популизмът набира мощ в Европа, е повече от належащо отключването на тези значими тематики, тъй като единствено по този начин европейските жители ще имат сигурност, че Европа пази техните обществени права.

В отговор на въпрос какво е мнението на ЕИСК за изваждането на пакета " Мобилност " от директивата за командироването, Бишоф сподели, че група " Работници " на ЕИСК е разочарована, че транспортните служащи са извадени от този юридически инструмент, тъй като би трябвало да се обезпечи равно възнаграждение за еднакъв труд. Тя счита, че изваждането на транспортните служащи има отношение освен към неспазването на правилото за равно възнаграждение, само че и към сигурността на превоза и на пътните транспорти. Трябва да се откри едно по-справедливо решение, с цел да не се озоваваме с първа, втора и трета категория служащи в Европейски Съюз, добави Бишоф.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров напомни, че синдикатите в България са част от националния консенсус, че се употребяват някои непазарни подходи и детайли на нелоялна конкуренция, когато става дума за изискванията, които се слагат за българските, румънските и полските превозвачи, когато правят транспортна активност в страни от Западна Европа. Той добави, че не счита, че нашите водачи ще бъдат ощетени, в случай че на всеки три седмици безусловно не се връщат в родното си място, тъй като по думите му, от време на време родното място не допуска по-добри условия за отмора от изискванията в някои западноевропейски страни. Трябва да накараме работодателят да заплати съответния престой в най-близката страна, в която те желаят да почиват, с цел да бъде обезпечено възобновяване на служащите, добави Пламен Димитров. Той напомни и идентичната позиция на българските синдикати с групата на служащите в ЕИСК, че междудневната отмора би трябвало да е най-малко 11 часа, а не девет, както е записано в пакета " Мобилност ".

Различия с българските превозвачи имаме по тематиката за заплащането, сподели Димитров и напомни, че синдикатите упорстват, когато българският служащ работи повече от половината от курса в съответната страна, то той би трябвало да получава най-малко минималното заплащане в тази страна. Става дума за 120 000 български водачи, които се почувстваха застрашени от метода, по който беше дефинирано предлагането по пакета за подвижност, сподели Димитров. Според него не би трябвало да се не помни, че има редица западноевропейски компании, които записват свои превозвачи в Източна Европа и от тяхно име правят дъмпингови транспорти в личните си страни.

Бишоф означи, че група " Работници " е обезпокоена от размиването, което се е получило по предложенията за инструкция за съвместяване на персоналния и професионалния живот, както и тази за транспарантни условия на труд. С първата се предлага спомагателен четиримесечен отпуск за развъждане на дете, който да бъде и за майката, и за бащата. По думите й един от най-критичните пунктове на разискванията е обвързван с невъзможността бащата да трансферира на различен този отпуск, в случай че не го употребява. Идеята на предложенията е да се насърчат двамата родители да поемат отговорност за развъждането на децата, само че е открито, че няма задоволително тласъци те да излизат в подобен отпуск. Затова би трябвало да се увеличи нивото на заплащането на двамата родители, с цел да е стопански по-привлекателно, а не фамилията да се оказва в сериозен финансов риск, добави Габриле Бишоф.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР