Председателят на гръцката сметна палата Янис Сармас ще бъде служебният

...
Председателят на гръцката сметна палата Янис Сармас ще бъде служебният
Коментари Харесай

Шефът на Сметната палата Янис Сармас поема Гърция

Председателят на гръцката счете палата Янис Сармас ще бъде служебният министър председател на страната, който ще ръководи до изборите в края на юни, оповестиха локалните медии.

Президентът на южната ни съседка Катерина Сакеларопулу насочи към него официално искане за сформиране на длъжностен кабинет, който да провежда предварителния парламентарен избор. До него се стигна, откакто ръководещата до момента дясна " Нова народна власт " на Кириакос

Мицотакис завоюва изборите на 21 май, само че резултатите не му стигнаха да образува независимо ръководство.

Решението за назначение на длъжностен кабинет и отиване към предварителни избори се официализира през днешния ден след среща на водачите на парламентарно показаните партии при президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Кириакос Мицотакис от " Нова народна власт " и Алексис Ципрас от СИРИЗА, Никос Андрулакис от ПАСОК-Движение за смяна ", Димитрис Куцумбас от Гръцката комунистическа партия и Кириакос Велопулос от дясната националистка партия " Гръцко решение ".

Политическите водачи реализираха единодушие да се върви към нови избори на 25 юни.

Още в понеделник Мицотакис съобщи при срещата си с президента, че не може да образува коалиция и прикани за избори на въпросната дата. Против коалиция се разгласи и Ципрас, като от думите му стана ясно, че няма да подава оставка, а ще остане водач на СИРИЗА, най-малко до идващите избори.

Днешната среща при президента на всички политически водачи идва три дни откакто партията на Кириакос Мицотакис - до момента ръководещата " Нова Демокрация " реализира съкрушителна победа на изборите в неделя - най-хубавият резултат за консерваторите от 2007 година насам, като получи близо 41 % от гласовете.

Втора остана лявата СИРИЗА на някогашния министър председател Алексис Ципрас, която получи 20 на 100 поддръжка.

146-те мандата на " Нова народна власт " в 300-местния парламент обаче не са задоволителни за съставяне на независимо ръководство. Затова още в първата си тирада след оповестението на резултатите Мицотакис се разгласи за нови избори, с цел да затвърди поддръжката си. Очаква се идващите избори да се проведат по гласуваните от " Нова народна власт " изборни правила, които бяха в действие наскоро - спечелилият да получи сред 20 и 50 бонус мандати в Народното събрание, с цел да се улесни съставянето на независимо ръководство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР