Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова призова премиера

...
Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова призова премиера
Коментари Харесай

Манолова призова Борисов КРС и ЦИК да върнат бонусите от по 20 хил. лв., които са си раздали

Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ " Мая Манолова прикани премиера Бойко Борисов КРС неотложно да върне бонусите, които ръководителят на Комисията за контролиране на известията е дал на себе си и на чиновниците там. Това Манолова направи с живо включване във Facebook във връзка информацията, че ръководителят на КРС си е определил и платил 20 хиляди лв. бонус за 2020 година, от които 6 хиляди лева работна заплата.

"Борисов следва да отговори на въпроса за какво чиновниците на КРС отпред с ръководителя, който си е дал
бонус от 20 хиляди лв., са си раздали такива бонуси? На фона на рецесията - 20 хиляди лв. бонуси?! ", разяснява Манолова и добави, че шефът на КРС се назначава с Решение на Министерския съвет и отговорността е на премиера Борисов.

"Защо членовете на ЦИК, за добре свършената работа и фалшификациите на локалните избори, си раздадоха
бонуси по 22 хиляди лв., а на пенсионерите се подметнаха по 50 лв.? ", попита още Манолова.

Бившият омбудсман още веднъж се закани да има проверка на ръководството и направените от Борисов разноски и съобщи, че единствено за времето на митингите - малко над един месец - държавното управление на Бойко Борисов е изхарчило над 2,4 милиарда лв., включително и новия заем.

"Нов заем от 1 милиарда лв. първо нямаше да се тегли, а седмица по-късно се оказа, че ще се тегли, в случай, че от остарелия заем от 1 милиарда лв. са изхарчени едвам 200 млн. лева ", съобщи Манолова.

Лидерът на "Изправи се.БГ " зададе още редица въпроси, които се нуждаят от отговор:

Защо единствено до 6 % до българските компании стигна помощта по мярката 60/40, а в Европа този % е към този момент 30-35 %?

Защо от обещаните 210 млн. лева за микрокредитиране на дребните компании, единствено 30 млн. лева стигнаха до дребните компании - и тук процентът е под 5 %? Защо от по този начин рекламираната помощ от нисколихвени заеми от ББР, единствено 9 млн. лева бяха дадени на компании и то без преференциални условия и ниски лихви и отново на компании, близки до властта?

Защо помощта стига до компаниите на Домусчиев, Ковачки, Вълка, Пеевски, "орлетата ", "котараците " и доближения на Борисов кръг, а не стига до естествения, действителния бизнес?

Защо се даде обещание на 55 хиляди души мярката от 375 лева за родители в неплатен отпуск, а се подкрепиха едвам малко над 3750 души?

Защо обещаните средства за хората на първа линия - по 1000 лева на медицинските експерти, стигнаха до едвам малко над 7 хиляди от тях и се наложи по три медицински сестри да си разделят тези 1000 лева?

"Същото се случи с помощта за служителите на реда и обществените служащи на първа линия - не всички работили я получиха. Защо? Същото се случи с помощта за детегледачки, която е толкоз значима за дейните и работещите хора - тя стигна до едвам 3-4 хиляди души, а не до всички, на които бе обещана. На тези въпроси Борисов би трябвало да отговори, без значение дали е на море, планина, в някое от обичаните си ловни стопанства или до шкафчето с чекмеджето ", уточни още Мая Манолова в живото си включване пред Народното събрание.

"Борисов се скри зад полите на депутатките от ГЕРБ, с цел да не пристигна в Народното събрание през днешния ден ", разяснява още Манолова във връзка проваления кворум в Народното събрание и добави, че няма по какъв начин министър председателят да не отговори на жителите, които го търсят и питат по какъв начин харчи техните пари. Тя уточни, че в провалянето на кворума са взели участие депутатите от ГЕРБ и патриотите, само че и такива от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и "Воля ", и по този начин на процедура в съпротива са останали единствено жителите, които не са в Народното събрание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР