Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ“ Мая Манолова поиска проверка

...
Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ“ Мая Манолова поиска проверка
Коментари Харесай

Манолова алармира за подготвяна инсталация за опасни отпадъци в Перник

Председателят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова изиска инспекция на капиталово желание за създаване на апаратура за неутрализиране на рискови боклуци в Перник, покрай пернишките квартали Църква и Изток.

Инвестиционното желание е за отнасяне на отпадъчни субстанции като опаковки на рискови боклуци, масла, преработване на разтворители, отнасяне на киселини, основи, биологични и небиологични субстанции, в това число живак, както и предпазване на общо 138 типа рискови субстанции.

Манолова и екипът й желаят цялостна инспекция на площадката, където ще се съхраняват отпадъците, както и да бъде направена цялостна оценка на въздействието върху околната среда на капиталовото предложение.

Искането е изпратено до изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по околната среда и водите Атанас Каймакчиев, до кмета на Перник Станислав Владимиров и до шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник Анелия Дренска.

Манолова и екипът й аргументират настояването си с това, че вложителят не дава задоволително гаранции за сигурност и сигурност за жителите и околната среда.

Другият мотив е, че в телевизионно изявление от 21 февруари 2020 година Недялко Иванов, представител на вложителя, декларира, че при активността няма да има отпадни води.

От „ Изправи се.БГ “ обаче считат, че това е заблуждаващо изказване поради характера на процесите на отнасяне, неутрализиране и преработване на упоменатите рискови субстанции.

„ Укриването на информация за отпадните води буди подозрения за нерегламентираното им изхвърляне и не спомага за повишение на доверието към сигурността на работа на инсталацията. Притесненията се ускоряват в допълнение от близостта на река Струма и на два жилищни квартала на град Перник: кв. Църква, намиращ се на 250 метра от инсталацията и кв. Изток на 280 метра от инсталацията “, пишат в мнението си от Гражданската платформа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР