Председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова и адвокатите

...
Председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова и адвокатите
Коментари Харесай

Манолова пусна жалба до Еврокомисията срещу привилегиите на банките

Председателят на гражданската платформа " Изправи се.БГ " Мая Манолова и юристите Десислава Филипова и Веска Волева на следващия ден ще дадат конференция по отношение на тъжба, която те са подали, до Европейската комисия против привилегиите на банките, оповестиха от организацията на някогашния омбудсман.

Жалбата е адресирана още до Комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) и до Комисията на Европейския парламент по петиции (PETI). В нея Манолова и другите юристки желаят Еврокомисията да усили натиска върху българските институции, които не желаят да защитят жителите от банковото лоби в случаите, когато банките лишават, даже без правосъдно дело, единственото жилище на длъжниците .

Наказателната процедура против България е поради противоречие на българското законодателство с условията на Европейския съюз и по отношение на опитите на българските институции да заблудят Европейската комисия.

Припомняме, че през февруари 2019 година, в качеството си на омбудсман, Манолова, Филипова и Волева внесоха промени в Гражданския процесуален кодекс, които бяха гласувани от Народното събрание в края на ноември 2019 година. Тогава не бе признато предлагането за прекъсване на насилственото осъществяване върху имуществото на длъжника за възобновяване на правосъдно решение за съществуването и размера на дълга. По този метод и в бъдеще цялото имущество на длъжника ще може да бъде разпродадено от банката и без правосъдно решение, единствено по извлечение на сметки на банката, подчертаха от " Изправи се.БГ "

Изключения ще се позволяват, в случай че длъжникът показа писмени доказателства, че не дължи, че дългът е погрешно изчислен или че договорът му с банката има неравноправни клаузи.

Така, длъжникът няма да получи правдивост - в случай че се окаже, че дългът е погрешно изчислен , парцелът му към този момент ще бъде продаден. И той няма по какъв начин да си го върне. Най-много може да търси обезщетение по правосъден ред.

При приемането на измененията в Граждански процесуален кодекс Манолова регистрира, че стъпка напред е спасяването на единственото жилище на длъжника, като прецизира, че тази стъпка е краткотрайна, до постановяване на решението на първоинстанционния съд при, нормално, три инстанции, се споделя още в известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР