Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл © Leah

...
Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл © Leah
Коментари Харесай

Фед подготвя нова кешова инжекция във финансовата система

Председателят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл

© Leah Millis Федералният запас в Съединени американски щати ще инжектира 75 милиарда $ във финансовата система посредством краткосрочни заеми, написа Financial Times. Парите ще бъдат пуснати на пазара през клона на Фед в Ню Йорк. Това ще бъде втората инжекция за тази седмица, откакто по-рано пазарите усетиха дефицит на кеш.

Нуждата от дейности от страна на Фед се преглежда като притеснителна от анализатори и икономисти, тъй като сходни инжекции на кеш в системата не са правени към този момент над 10 години, от времето на финансовата рецесия от 2008 година " Пазарите в Съединени американски щати бяха в потрес тази седмица, откакто поради композиция от фактори се оказа, че няма задоволително кеш, който да покрие позициите по облигации ", разяснява Алекс Роувър, шеф в JPMorgan Securities.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Роувър счита, че пазарът на краткосрочните облигации е изключително значим за финансовата непоклатимост и че въпреки валутните пазари да действат обикновено, усилването на несъответствието се усеща на други места.

Според анализатори решението на Фед е ориентирано към това да се смъкна напрежението от пазара на краткосрочни облигации, несъответствието в който тази седмица накара цената им да скочи.

Докато огромният Фед приготвя събаряне на лихвите

Новините от Ню Йорк за втора парична инжекция идват един ден преди във Вашингтон да завърши двудневната среща на Федералния запас, на която се чака главната рента по депозитите да бъде свалена. Централната банка беше тръгнала по пътя на повдигането на лихвите допреди няколко месеца, само че по-късно обърна политиката и стартира да ги смъква.

Причините за това са две: първата е терзанието за стопанската система на страната, която макар че предходната година набъбна с малко под 3%, страда от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. Другата причина е натискът от страна на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който желае по-ниски лихви. Според него Съединени американски щати е в по-лоша позиция, в сравнение с Китай, където цялата икономическа политика се диктува от комунистическата партия, както и Европейския съюз, където лихвите са отрицателни.

Решенията на Фед обаче постоянно се подлагат на критика от икономистите, тъй като централната банка се държи като че ли е в рецесия, до момента в който стопанската система се уголемява с по-бързи темпове, в сравнение с през последните пет години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР