Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл отхвърли пазарните очаквания за

...
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл отхвърли пазарните очаквания за
Коментари Харесай

Джером Пауъл попари очакванията за намаляване на лихвените проценти

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл отхвърли пазарните упования за нападателно понижаване на лихвените проценти и съобщи, че е прекомерно рано да се приказва за победа над инфлацията.

Въпреки поредицата от позитивни индикатори във връзка с цените, ръководителят на централната банка е безапелационен, че Фед възнамерява да " резервира рестриктивната политика ", до момента в който политиците не се убедят, че инфлацията се насочва устойчиво назад към 2%, оповестява CNBC.

" Би било прибързано да заключим с убеденост, че сме постигнали задоволително рестриктивна позиция, или да спекулираме по кое време политиката може да се смекчи ", съобщи Пауъл пред публика в колежа " Спелман " в Атланта.

" Готови сме да затегнем в допълнение политиката, в случай че това стане оправдано. "

Очакванията, че Фед е завършил с повишението на лихвените проценти и през 2024 година ще премине към облекчение, спомогнаха за мощното рали на Уолстрийт, което изпрати промишления показател Dow Jones нагоре с повече от 8% през последния месец до нов връх за 2023 година

Докладът на Министерството на търговията от четвъртък сподели, че цените на потребителските разноски - пожеланият от Фед измерител на инфлацията, са се повишили с 3% по отношение на предходната година, само че с 3,5% на съществена база, която изключва променливите цени на храните и силата.

Неотдавнашното внезапно намаляване на цените на силата стана причина за огромна част от облекчаването на инфлацията, отбелязва CNBC.

Джером Пауъл обаче съобщи, че актуалните равнища към момента са " много над " задачата на Централната банка.

Отбелязвайки, че през последните шест месеца базисната инфлация се движи с годишен ритъм от 2,5%, той добави, че " макар по-ниските стойности на инфлацията през последните няколко месеца да са добре пристигнали, напредъкът би трябвало да продължи, в случай че желаеме да реализираме задачата от 2% ".

След като инфлацията зад Океана доближи най-високото си ниво от началото на 80-те години на ХХ в., Фед одобри поредност от 11 покачвания на лихвените проценти и по този начин доближи най-високото ниво от 22 години насам при целеви диапазон сред 5,25% и 5,5%.

На последните две съвещания лихвените проценти бяха непокътнати, а публични лица показаха, че съгласно тях лихвеният % по федералните фондове евентуално е на равнището, на което би трябвало да бъде, или покрай него.

" Решителните дейности, които предприехме, доведоха до прекосяване на главния лихвен % в рестриктивна територия, което значи, че строгата парична политика оказва напън за понижаване на икономическата интензивност и инфлацията ", акцентира Пауъл. " Паричната политика въздейства върху икономическите условия със забавяне и цялостният резултат от нашето стягане евентуално към момента не е усетен. "

Пазарните цени в петък сутринта демонстрираха, че Фед в действителност е завършил с повишението на лихвените проценти и може да стартира да понижава още през март 2024 година, съгласно CME Group. Нещо повече, фючърсите сочат съкращения на обща стойност 1,25 процентни пункта до края на годината, което е еквивалентно на пет понижения с четвърт процентен пункт.

Нито Пауъл, нито някой от сътрудниците му обаче дават индикации за съкращения, като ръководителят на Фед се придържа към зависимостта от данните за бъдещите си решения, а не към авансово заложен курс.

" Вземаме решения въз основа на всички постъпващи данни и тяхното отражение върху вероятностите за икономическата интензивност и инфлацията, както и върху салдото на рисковете ", безапелационен е Пауъл.

Обръщайки внимание на икономическите данни, той характеризира пазара на труда като " доста мощен ", като съгласно него пониженият ритъм на основаване на работни места спомага за възобновяване на сходството сред търсенето и предлагането.

Пауъл означи още, че отслабването на натиска по веригата на доставките е спомогнало за понижаване на инфлацията иче рисковете от прекомерно огромно или прекомерно малко повишение на лихвените проценти " стават все по-балансирани ".

Следващото съвещание на Фед е на 12-13 декември.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР