Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл © Joshua Roberts Федералният

...
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл © Joshua Roberts Федералният
Коментари Харесай

Фед остави лихвите без промяна на последното си заседание за годината

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл

© Joshua Roberts Федералният запас на Съединени американски щати резервира главните лихвени проценти непроменени по време на последното си съвещание за 2019 година Централната банка също по този начин даде знак, че тази политика няма да бъде изменена скоро и през 2020 година е малко евентуално да има понижения или покачвания на лихвите, до момента в който стопанската система продължава да се уголемява със постоянни темпове, написа Reuters.

През миналата година Фед понижи общо три пъти лихвите, макар че стопанската система на Съединени американски щати продължава да поддържа растеж към 2%, безработицата е на историческо дъно и не престават да се прибавят нови работни места. Причините са най-общо казано две: боязън от дълготрайни вреди от към този момент продължаващата над година и половина комерсиална война с Китай и политически напън от президента Доналд Тръмп, който счита, че Съединени американски щати не е на равни начала с Китай и Европейския съюз, където паричната политика е доста по-мека.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Прогнозите ни за стопанската система не престават да са оптимистични, макар развиването на споровете по света и съществуването на опасности ", разяснява ръководителя на Фед Джером Пауъл малко след последното съвещание за годината. " С напредването на годината променихме настройките си във връзка с паричната политика съгласно придвижването на стопанската система и се постарахме да се застраховаме. Тази смяна оказа помощ на стопанската система и по тази причина продължаваме да сме положително настроени. "

Какво чакат банкерите

Вотът за оставяне на лихвите непроменени е бил подсилен от всички 17 членове на управителния съвет на централната банка. По отношение на прогнозата процентите да останат непроменени и през идната година, са съгласни 13 от 17 членове. Останалите четири членове предвидиха, че ще има едно повдигане на лихвения % през идващите 12 месеца. Нито един член обаче не предвижда в допълнение събаряне на лихвите – нещо, което президентът Тръмп продължава да желае.

По-меките членове на Фед считат, че настоящето ниско равнище на лихвите ще разреши основаването на работни места и растежа на заплатите да продължат. Привържениците на по-твърда политика считат, че инфлацията би трябвало да бъде удържана. И двете страни обаче наподобяват удовлетворени от метода, по който годината приключва, откакто през съвсем цялата 2019 година диалозите се въртяха към комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай (и в по-малка степен Европейския съюз), както и обръщането на кривата на доходността на облигациите в Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР