Председателят на Фед Джером Пауъл е под натиск от президента

...
Председателят на Фед Джером Пауъл е под натиск от президента
Коментари Харесай

Американският бизнес понижава очакванията си за догодина

Председателят на Фед Джером Пауъл е под напън от президента Доналд Тръмп за по-голяма понижение на лихвите в Съединени американски щати.

© Carlos Barria Множество американски компании са понижили упованията си за бизнеса през идната година, като тези на компаниите от Средния запад и Големите равнини (влизат 11 щата) са изключително занижени. Това демонстрира Бежовата книга на Федералния запас, в която централната банка интервюира всеки месец локални бизнес водачи, оповестява Financial Times.

Като цяло индикаторите на американската стопанска система нарастват с " леки до скромни темпове " по отношение на предходния отчет предишния месец, с утежняване в две познати области: произвеждане и селско стопанство. Информацията идва на фона на спада на продажбите на дребно през септември, което се случва за първи път от седем месеца.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Притесненията

" Производствената интензивност продължи да понижава ", се споделя в отчета. " Контактите в някои региони подсказват, че непрекъснатото комерсиално напрежение и по-бавният световен напредък тежат върху интензивността. Земеделските условия се утежниха в допълнение заради продължаващото влияние на неподходящото време, слабите цени на стоките и разстройства в търговията. "

Докладът се разгласява по-малко от две седмици преди срещата на Федералния запас, на която вложителите чакат за трети следващ път лихвите да бъдат понижени с 25 процентни пункта (в момента те са в диапазона 1.75%-2%). Миналата седмица ръководителят на Фед Джером Пауъл даде сигнал, че ще има ново намаляване на лихвите. Централната банка ще " работи по подобаващ метод ", с цел да поддържа растежа, означи той. С сходна дефиниция той беше подготвил финансовите пазари за двете понижения на лихвите тази година.

Мненията за растежа на американската стопанска система на членовете на управлението на банката са разграничени. Една група, която включва Естер Джордж от Фед в Канзас сити и Ерик Розенгрен от Фед в Бостън, счита, че пазарът на труда е " парещ " и има дребна потребност от поддръжка. Друга група, в която влиза Джеймс Булард от Фед в Сейнт Луис, е загрижена за метода, по който продължаващата неустановеност в търговията се отразява върху бизнес вложенията и производството.

Пазарът на труда остава едва изменен от лятото - има прочут растеж на заетостта, като компаниите не могат да намерят служащи. В сходство с данните от отчета за заетостта в страната от септември заплатите се покачиха " умерено ", като по-голямо е било нарастването за служащи с по-ниски заплати, като тези в заведения за хранене и хотели. Като знак, че работодателите може да задържат възходящата наклонност на растеж на заплатите, компаниите оферират бонуси и компенсации.

Свиване на продажбите на дребно

По-слабите упования на компанията за следващата година е допустимо да са изцяло основателни, откакто през септември продажбите на дребно са се намалили за първи път от седем месеца. Това е сигнал, че слабостта в индустрията може да е обхванала и по-широката стопанска система, което ще е мотив за събаряне на лихвите в края на октомври от Фед.

Министерството на търговията заяви, че продажбите на дребно са намалели с 0.3% на месечна база, като упованията на анализаторите бяха за нарастване с 0.3%. Домакинствата са понижили разноските си за коли, строителни материали, занимания и онлайн покупки. Това е първият спад на значимия индикатор от февруари, отбелязва Reuters. На годишна основа продажбите са нарастнали с 4.1%, като темпът по отношение на август се забавя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР