Председателят на Фед Джеръм Пауъл засега устоява на натиска на

...
Председателят на Фед Джеръм Пауъл засега устоява на натиска на
Коментари Харесай

Фед ще продължи да вдига лихвите въпреки търговските конфликти и нежеланието на Тръмп

Председателят на Фед Джеръм Пауъл към този момент устоява на натиска на президента Тръмп централната банка на Съединени американски щати да не усилва лихвите

Още по тематиката
Бюджетният недостиг на Съединени американски щати доближи 6-годишен връх

Той е повишен до 779 милиарда $ в границите на първата цялостна фискална година от ръководството на Доналд Тръмп и е на най-високата си стойност от 2012 година
16 окт 2018
Пазарите претърпяват най-лошите си дни от февруари насам

Dow Jones и S&P500 в Съединени американски щати намалиха цената си с над 3%, Европа и Азия последваха наклонността
11 окт 2018
Фед усили лихвата в Съединени американски щати за трети път през годината
26 сеп 2018
Ефектът " Amazon " може да има отражение върху динамичността на инфлацията

По-честите промени в цените на стоките, дължащи се на растежа на онлайн търговците на дребно, може да повлияят на инфлацията
28 авг 2018 Във време на мощно обтегнати търговски връзки по оста Съединени американски щати - Китай, всеобхватно закъснение на световния напредък, терзания от в допълнение утежняване на икономическата конюнктура по света и вербални нападки от Белия дом, целящи да подкопаят позицията на институцията, Федералният запас разгласи, че ще продължи с проекта си за нарастване на лихвите, написа Reuters.

За и срещу

За някои, измежду които и президентът Тръмп, решението е безпричинно, като единствено в последните два дни, преди да стане ясно желанието на Фед, показателят Dow Jones спадна с 800 пункта, а Международният валутен фонд е в очакване на закъснение на растежа на международната стопанска система. Въпреки всичко обаче прогнозите на Федералния запас за хода на стопанската система в страната са към момента в цялостен унисон с действителните резултати - рекордно ниски равнища на безработица и инфлация, която ще се задържи към 2% в близкото бъдеще, като това оправдава другояче противоречивото желание на централната банка на Съединени американски щати.

Лихвите се чака да набъбнат в интервала 0.9-1.4 прочие пункта, от 2-2.25% в този момент до към 3.4% в идната година или година и половина. Покачването ще подсигурява задържането на инфлацията в мечтаните равнища, макар че по едно и също време с това ще докара и до закъснение на стопанската система.

На процедура тези дейности ще слагат началото на нов метод в досегашната политика на Федералния запас. Редица самостоятелни анализатори и държавни чиновници, измежду които и икономическият консултант на президента Тръмп Лари Кудлоу, поддържат смяната, като съгласно тях тя е симптом за " икономическо здраве " и прецизно гонене на задачите в дълготраен проект. В отбрана на тези доводи се явяват и последните данни за стопанската система - безработицата спадна до невижданите от съвсем половин век 3.7%, а темпът на покачването на цените на стоките се задържа към упованията на федералните управляващи.

Всичко е наред

Наред с мненията на президента Тръмп, че хората отпред на Федералния запас " са луди да подвигат лихвите " и че " тези пари могат да се употребяват на друго място " във връзка с решението на институцията да вдигне лихвите за трети път през 2018 година, при започване на предходната седмица се наблюдаваше известно напрежение в сектора, подбудено от нестабилната възвращаемост на дълготрайните облигации.

Основният боязън беше, че доходността на краткосрочните облигации може да надскочи тази на дълготрайните и по този метод да се стигне до по този начин известната инверсия, която е предвестител на криза. Сега обаче с разширението на " прозореца " сред двата типа бумаги и с данните от редица разбори излиза наяве, че стопанската система се оправя добре, всички резултати са в предвижданите граници и най-малко за момента няма заплаха от утежняване на икономическата обстановка. След оценка на покупателната дарба на потребителите анализаторската компания Capital Economics съобщи, че проектите на Фед са в крайник с действителното развиване на пазарите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР