Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че дипломат номер

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че дипломат номер
Коментари Харесай

ЕС увеличава с 500 млн. евро оръжейната помощ за Украйна

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел е предложил нарастване с 500 милиона евро на финансирането на оръжия за Украйна, предадоха международните организации. Мишел изрази поддръжката си тази самодейност.

" Веднага щом бъде бързо утвърдено от страните членки, това предложение ще усили на 1,5 милиарда евро помощта на Европейски Съюз, предоставена на Украйна за военно съоръжение ", съобщи Мишел в Туитър.

Предложението бе в съгласие през вчерашния ден на равнище посланици на страните членки на Европейски Съюз. 

Досега страните членки се бяха договорили за 1 милиард евро за обезпечаване на оръжия за Киев. " Това може и да наподобява доста, само че 1 милиарда евро, е това, което ние плащаме всеки ден на Путин за силата, която ни доставя ", акцентира Борел в сряда.

Финансирането за Украйна ще пристигна от фонда на Европейски Съюз за обезпечаване на мир, който има бюджет от 5 милиарда евро. Парите от този фонд, който не влиза в границите на европейския бюджет, се употребяват за възобновяване на оръжейни доставки от запасите на страните членки.

Вчера на съвещанието на външните министри на страните членки от НАТО украинският външен министър Дмитро Кулеба прикани съдружниците да доставят повече оръжие на страната му в този момент, с цел да отблъсне тя съветската атака. Той предизвести, че в случай че това не стане в този момент, то тогава помощта ще пристигна прекомерно късно.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък сподели, че съдружниците си дават сметка за спешността на обстановката и загатна за забележителна поддръжка от тяхна страна, без да навлиза в елементи по отношение на въоръженията, които ще бъдат доставени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР