Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че евролидерите са

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че евролидерите са
Коментари Харесай

ЕС се договори: Климатична неутралност до 2050 г.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разгласи, че евролидерите са постигнали съглашение по политиката на Европейски Съюз за климата, заяви Франс прес. " Споразумение за климатична индиферентност до 2050 година Европейският съвет се контракти за тази значима цел ", написа той в Twitter.

Европейският съюз обаче остави Полша отвън съглашението за понижаване на излъчванията на парникови газове до нула до 2050 година след дълги пазарлъци на срещата на върха с три от по-бедните източни страни членки, които желаеха повече средства за стопански преход и поддръжка за нуклеарната сила, заяви Ройтерс.

Чехия и Унгария се отхвърлиха от възраженията си, откакто получиха гаранция, че нуклеарната сила ще бъде приета като метод за понижаване на излъчванията на парникови газове. Но Полша остана срещу.

Тези разногласия се водиха ден откакто Урсула фон дер Лайен, новата ръководителка на Европейската комисия, предложи капиталов проект в размер на 100 милиарда евро за реализиране на нула чисти излъчвания на парникови газове доникъде на века. Тя съпостави този проект със стъпването на човек на Луната.

Фон дер Лайен сподели, че договорката, контрактувана тази нощ от държавните глави и държавните ръководители на 27 страни от Европейски Съюз, е задоволителна за Европейска комисия да стартира да изготвя съответни законодателни ограничения за блока за идната година.

" Признаваме, че преходът е огромен за Полша ", сподели Фон дер Лайен, само че добави, че Европейска комисия няма да трансформира графика си.

Полският министър председател Матеуш Моравецки, чиято страна разчита на мощно замърсяващите въглища за към 80 % от силата, от която се нуждае, сподели, че договарянията са били доста сложни. " Полша ще реализира " климатична индиферентност ", следвайки свое лично движение ", сподели той пред публицисти след маратонните договаряния.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че е удовлетворена от резултатите. " Няма разединение в Европа на обособени елементи, само че една страна членка се нуждае от повече време да види по какъв начин ще приложи " съглашението, сподели тя.

Чехия и Унгария желаят да влагат в нуклеарна сила и извоюваха точка в заключителния документ, която категорично признава правото им да го създадат макар съпротивата на Австрия, Люксембург и Германия.

" Всяка страна може да реши какъв да бъде националният й енергиен микс. За Австрия нуклеарната сила не е безвреден и резистентен източник на сила ", сподели канцлерката Бригите Бирлайн.

Полша изиска по-конкретни гаранции за финансирането на енергийния преход, включващ отричане от изкопаемите горива, в бюджетната рамка за 2021-2027 година, което е още една сложна тематика за спор в Европейски Съюз.

Нетни платци като Холандия обаче бяха безапелационни, че няма да дават повече средства, в случай че Варшава не поеме корав ангажимент към амбициозната цел в областта на климата.

Лидерите на 27 страни членки на Европейски Съюз са подкрепили единомислещо концепцията да бъдат въведени мита върху внасяните артикули от трети страни, които не съблюдават същите екостандарти като европейските, заяви Елисейският замък, представен от Франс прес.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР