Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза в понеделник, че

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза в понеделник, че
Коментари Харесай

Шарл Мишел: Пригответе се за разширяване на ЕС до 2030 г.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели в понеделник, че желае Европа да бъде подготвена за разширение до 2030 година , до момента в който Европейският съюз се приготвя за възобновен спор за бъдещия си размер, написа " Политико ".

" Разширяването към този момент не е фантазия ", сподели ръководителят на Съвета на Стратегическия конгрес в Блед в Словения , където се събраха водачи от Западните Балкани. " Време е да продължим напред ", добави той.

Докато осем страни публично имат статут на кандидатки, за доста от Западните Балкани процесът на присъединение е в застой . А за някои страни като Турция процесът беше публично спрян, макар че динамичността, обвързвана с войната в Украйна, възобнови дебата.

През юни предходната година водачите на Европейски Съюз предоставиха статут на кандидатки на Украйна и Молдова.

" Има още доста работа за извършване. Ще бъде мъчно ", сподели Шарл Мишел на форума и добави: " Вярвам, че би трябвало да сме подготвени - и от двете страни - до 2030 година за разширение. "

Председателят на Съвета акцентира, че " разширението е и ще остане развой, учреден на заслуги " , като уточни нуждата от ценене на върховенството на закона, използване на европейските стопански стандарти и привеждане в сходство с Брюксел във връзка с външната политика.

По същия метод Мишел прикани идващият дълготраен бюджет на Европейски Съюз да вземе поради задачите за разширение и Европейски Съюз да обмисли адаптирането на своята институционална рамка.

По въпрос дали разширението би трябвало да докара до отдалечаване от единомислещото взимане на решения по чувствителни въпроси, той зае междинна позиция: " Пълното унищожаване на единодушието може да значи изхвърляне на бебето дружно с водата в коритото. "

" Това ще бъде корав орех за разтрошаване ", продължи водачът на Съвета, " само че няма метод да избегнем този спор в този момент. "

Най-голямото предизвикателство, съгласно Мишел, може да бъде убеждаването на европейците в плана за разширение.

" Трябва да сме сигурни, че сърцата на хората са с нас ", сподели той.
 Ковачевски отново убеждава, че РСМ няма да предоговаря изискванията за участие в Европейски Съюз
Ковачевски отново убеждава, че РСМ няма да предоговаря изискванията за участие в Европейски Съюз

Блокирането на евроинтеграцията коства на страната 1 милиарда евро годишно, съгласно Османи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР