Председателят на Европейския съвет Доналд Туск спази обещанието си да

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск спази обещанието си да
Коментари Харесай

Доналд Туск на български: Ще бъдете резултатни като Стоичков преди 25 години

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съблюдава обещанието си да изнесе тирада напълно на български език по време на формалното разкриване на българското европредседателство.

„ Вярвам, че вашето председателство ще бъде толкоз резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на Световното по футбол”, съобщи Туск пред препълнената зала на Народния спектакъл „ Иван Вазов”.

„ Добре, че един от целите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани – кой различен, в случай че не вие – потомците на Спартак, наследниците на най-старата страна, вие, които в никакъв случай не сте губили бойно знаме в борба, кой различен би бил на висотата на тази значима и извънредно сложна задача да се възобнови европейската вероятност за целия регион”, добави Туск.

Той съпостави Балканите и с паметния сериал „ Игра на тронове” и стартира речта си с откъс от Иван Вазов.

Цялата тирада прочетете тук:

Отечество общително, по какъв начин хубаво си ти!

Как чудно се синее небето ти безпределно!

Как твоите картини менят се омайно!

При всеки взор нови, по-нови хубости.

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този спектакъл, носят духа на днешното тържество – при всеки взор нови, по-нови хубости.

Тази мисъл ме съпътства през днешния ден като Председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам какъв брой доста работа, кураж и решимосдт ви е коствало на вас, българите, да постигнете тези европейски триумфи за вашето родно място.

Никой не ви е дал нищо безплатно, вие самите преди всичко сте създателите на този исторически поврат, на тези нови, по-нови хубости.

По-младите генерации вероятно свързват театъра, в който се намираме, по-скоро с известния артист Захари Бахаров и играта му в сериала „ Игра на тронове”, в сравнение с с поезията на Вазов.

Историята на Балканите е по-драматична и забавна от сюжета на „ Игра на тронове”, въпреки в нея да няма дракони.

Всички ние бихме желали сегашното и бъдещето на балканите да наподобяват по-малко сюжети на трагични филми.

Стабилност, сигурност, благополучие – това заслужават хората в целия този район. А Европейският съюз желае да трансформира точно този сюжет в действителност.

Добре, че един от целите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани – кой различен, в случай че не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата страна, вие, които в никакъв случай не сте изгубили мойно знаме в борба – кой различен би бил на висотата на тази значима и извънредно сложна задача да се възобнови европейската вероятност за целия район.

Вие постоянно сте били решителни и смели, което потвърдихте в последните години.

Вярвам, че вашето председателство ще бъде толкоз резултатно колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на международното по футбол.

С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войник, ще се справите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР