Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се очаква да оглави

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се очаква да оглави
Коментари Харесай

Доналд Туск може да наследи Жозеф Дол начело на Европейската народна партия

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се чака да оглави Европейската национална партия (ЕНП), което може да сътвори спор с унгарския министър председател Виктор Орбан, съобщи " Гардиън ".

Туск, някогашен деятел на антикомунистическия профсъюз " Солидарност ", който стана най-дълго служилият министър председател в демократична Полша, се чака да бъде определен за ръководител на ЕНП, дясноцентристкият алианс сплотяващ, наред с други, партиите на Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер. Част от нея и ГЕРБ.

Ако това стане, той ще наследи деликатната задача да се реши въпроса с ръководещата в Унгария партия " Фидес ", чието участие в ЕНП бе замразено поради рестриктивните мерки на съдилищата, неправителствените организации и медиите в Унгария. Междувременно се ускорява нетърпението поради забавянето на решението за дълготрайното бъдеще на партията в групата.

Въпреки че Туск не е удостоверил кандидатурата си, сега единствено неговото име се загатва в конкуренцията. Крайният период за номинациите е 13 ноември и има огромни упования, че той ще наследи оттеглящия се ръководител на ЕНП Жозеф Дол, когато делегатите гласоподават на годишния си конгрес на 20-21 ноември.

Туск ще бъде ръководител на Европейския съвет до края на ноември, откакто ще бъде сменен на поста от белгийския министър председател Шарл Мишел. Във вторник той разгласи, че няма да взе участие в полските президентски избори през май 2020 година

Очакваше се, че след края на мандата си отпред на Европейския съвет Туск ще се върне във вътрешната политика, само че пред полски медии той сподели, че " след бездънен размисъл " е решил да не се кандидатира за президент и добави, че партията му се нуждае от претендент, който не е съкрушен с тежестта на сложни и непопулярни решения.

Като министър председател от 2007 до 2014 година Туск прокара увеличение на възрастта за пенсиониране, мярка, която по-късно бе преразгледана от настоящето националистко държавно управление.

Докато оглавяваше Европейския съвет от 2014 година той не криеше терзанията си за политическите промени в Унгария и в Полша.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР