Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обяви за отлагане

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обяви за отлагане ...

Преди Срещата на върха: Туск се обяви за отлагане на Брекзит.


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обяви за отлагане на Брекзит с максимум до една година. Позицията му е изразена в писмо до 27-те страни-членки, които утре ще обсъждат проблема на среща на върха в Брюксел.

© БГНЕС
Отлагането е обвързано с редица условия, включително провеждане на избори за Европарламент в края на май, гласи проектозаключението от срещата, цитирано от Ройтерс.

Според текста удължаването на срока може да бъде прекратено още на 1 юни, ако Лондон не проведе вота. Обединеното кралство трябва да се въздържа от действия срещу постигане целите на Евросъюза, пише още в проектодокумента.

Европейски дипломати, цитирани от Ройтерс, са скептични за предлаганата 12-месечна отсрочка. Няколко страни са съгласни с Франция, че този срок е твърде дълъг и ще настояват за отлагане само до края на годината.

Последна совалка на Тереза Мей преди утрешното решение на ЕС за БрекзитПоследна совалка на Тереза Мей преди утрешното решение на ЕС за Брекзит
Лондон, Берлин, Париж и Люксембург са четирите сцени, на които днес се разиграва поредният епизод от сагата Брекзит преди утрешната извънредна среща н...

Източник: bnt.bg