Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Турция да избягва

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Турция да избягва
Коментари Харесай

Туск: Турция да не заплашва страните от ЕС


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани Турция да заобикаля заканите или дейностите срещу която и да било държава-членка на Европейския съюз. Той съобщи това в Брюксел след телефонен диалог с кипърския президент Никос Анастасиадис.

„ След моя телефонен диалог довечера с президента Анастасиадис приканвам Турция да заобикаля закани или дейности срещу която и да било от страните-членки на Европейски Съюз и тъкмо противоположното да спомага за добросъседските връзки, мирното урегулиране и териториалния суверенитет “, сподели Туск.

По-рано италианската енергийна компания ЕНИ заяви, че нейната плавателна платформа за рандеман и изследване на нефт и газ „ Сайпем 12000 “ е била блокирана от турски военни кораби. „ Сайпем 12000 “ трябваше да прави сондажи в изключителната морска икономическа зона на Кипър, за което тя е получила съответния лиценз. По-рано турската страна изрази угриженост по отношение на активността на ЕНИ в Кипър.

След своето неотдавнашно посещаване в Италия на 5 февруари турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че по време на срещите си с италианския президент Серджо Матарела и премиера Паоло Джентилони е повдигнал въпроса за ЕНИ. Той е предизвестил, че Турция вижда заплаха от добива на газ в този регион за така наречен Република Северен Кипър и счита стратегическия избор на италианската компания за неточност. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР