Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова опозиционните партии в

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова опозиционните партии в
Коментари Харесай

Туск призова полската опозиция мъдро да избере кандидат за президент

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани опозиционните партии в Полша умно да подберат общ претендент за президент и да не "пропиляват " резултата, който са постигнали на парламентарните избори през уикенда, съобщи ДПА.

Туск, който е някогашен полски министър-председател, сподели, че опозицията би трябвало да избере претендент, кадърен да притегли гласоподаватели от ръководещата партия "Право и правдивост " (ПиС).

Той означи, че обединените старания на опозицията са й донесли болшинство в Сената на изборите в неделя, макар че ПиС резервира надзор върху разполагащата с по-голяма власт долна камара на Народното събрание.

"За да не се допусне държавното управление на ПиС да аргументи вреди, би трябвало да е налице силата на президентското несъгласие ", съобщи Туск в телевизионно изявление пред полски кореспонденти.

Президентът на Полша има право на несъгласие върху законопроектите, признати от Народното събрание, който може да го преодолее с болшинство от три четвърти.

Туск, който завършва мандата си като ръководител на Европейския съвет, отхвърли да удостовери дали е един от вероятните претенденти за президентските избори в Полша идната пролет, само че сподели, че ще одобри, в случай че опозицията реши, че други претенденти имат по-голям късмет да съумеят.

Той съобщи, че може да обмисли опцията да се кандидатира за началник на Европейската национална партия, само че това няма да му попречи "напълно да се ангажира с вътрешната политика ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР