Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес Зелените да

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес Зелените да
Коментари Харесай

Туск призова Зелените да не бъдат оставяни в опозиция

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани през днешния ден Зелените да не бъдат оставяни в съпротива, а да бъдат включени в разискването на решенията на ръководещата коалиция и при разпределянето на длъжностите. Той насочи този апел в Европейския парламент, където регистрира работата по излъчването на идващите ръководители на институциите на Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Напълно съм уверен, че съдействието със Зелените ще бъде освен от изгода за обединението, а и за Европа. Надявам се препоръчаната за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да послуша рекомендацията ми. В доста страни Зелените показват вярата и свободата ", добави Туск.

Той означи, че за първи път с решенията на Европейския съвет по-рано тази седмица се предлага две дами да застанат отпред на институциите на Европейски Съюз. По неговите думи това е доста позитивна смяна. Надявам се това да насърчи доста девойки и дами да се борят за убежденията си, добави Туск. Той прикани Екологичен потенциал за взаимно почитание и съдействие в идното гласоподаване на предложенията на Европейския съвет.

" За пръв път постигнахме съвършен баланс сред половете във висшите позиции. Европа не просто приказва за дами, тя избира дами ", добави Туск, представен от " Ройтерс ". Той изрази вяра това да " въодушеви Европейския парламент в решенията му ". Евродепутатите би трябвало да одобрят идващия ръководител на Европейската комисия с минимум 376 гласа. Зелените и социалдемократите към този момент показаха песимизъм за номинацията на Фон дер Лайен.

Продължилите три дни диалози на водачите бяха комплицирани и изкараха нескрито разделянето измежду проевропейския център в Европейски Съюз. Туск обаче посочи, че крайното решение е било консенсусно и е лишило по-малко време, в сравнение с преди пет години, когато блокът за последно избираше новото си управление. " Ясно е, че единствено когато сме обединени можем да контрабалансираме най-могъщите международни играчи ", посочи Туск.

Макар да има мощно посланичество на дамите в предложенията на водачите, както и баланс сред консерватори, социалисти и либерали, източните страни членки в блока бяха пренабрегнати. Същото важи и за Зелените, които реализираха най-хубавия резултат в историята си на изборите за Европейски парламент през май. Туск прикани претендентите от Изтока и от Зелените партии да бъдат показани на второстепенните длъжности, които следва да се запълнят.

Пред Парламента европейският комисар за енергийния съюз Марош Шефчович съобщи, че измежду най-големите бъдещи провокации са битката против климатичните промени, договарянето на бюджета на блока за 2021-2027 година и задълбочаването на интеграцията в еврозоната.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (444)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР