Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес политическите лидери

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес политическите лидери
Коментари Харесай

Туск призова полските власти да спазват конституцията

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани през днешния ден политическите водачи на Полша да съблюдават конституцията, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В тирада във Варшава във връзка полския Ден на Конституцията Туск, който е някогашен министър председател на Полша и водач на опозиционната партия Гражданска платформа, разкритикува ръководителите на страната от консервативната националистическа партия "Право и правдивост ", че означават Деня на Конституцията веднъж годишно, само че подценяват главния закон през останалите дни от годината. "Полша не е "болният човек на Европа ", акцентира той пред събралите се във Варшавския университет.

Председателят на Европейския съвет изнесе лекция във висшето образователно заведение на тематика "Надежда и отговорност. За Конституцията, Европа и свободните избори ", показва ТАСС.

Има доста спекулации, че Туск може да се върне към вътрешната политика, откакто напусне поста си в Европейски Съюз, отбелязва Ройтерс.

Парламентарните избори в Полша се чакат през есента, а президентските - в средата на идната година. Председателят на Европейския съвет обаче не разгласи завръщане към полската политика през днешния ден.

Туск насочи рецензии против политическото разделяне в родината си, отбелязвайки, че "днес в нашата страна политиката стартира да наподобява на вътрешна война ".

Той произнесе речта си преди идните европейски избори, на които се чака националистическите групи да реализират положителни резултати.

Европейската комисия заведе наказателна процедура против Полша поради прокарани от националистическото държавно управление промени в правосъдната система, които съгласно Брюксел подкопават правилото за разделяне на управляващите и върховенството на закона, напомня Ройтерс.

Туск съпостави въздействието на огромните интернет компании с китайската система за "социален заем ", отбелязва Франс прес.

Системата, създадена от Пекин, цели "да управлява потребностите, очакванията и полезностите на един милиард души ", предизвести Туск.

"Дали GAFA (Гугъл, Епъл, Facebook и Амазон) е доста друга? ", попита той, визирайки въздействието на "голямата четворка " в софтуерния бранш. Зависимостта на младите от интернет се ускорява с всеки минал ден и е също толкоз рискова, колкото пристрастяването към алкохола или опиатите, предизвести Туск.

Председателят на Европейския съвет също така насочи апел за запазване на околната среда и битка със замърсяването. "В някои градове да изведеш дете на разходка е като да го накараш да изпуши кутия цигари ", съобщи той и напомни, че всяка година в Полша 50 000 души стават жертва на смога.

Европа, която не всеки път се е справяла със отбраната на фундаменталните хрумвания за правата и свободите на индивида, "има потребност от партньорство в световен проект ", съобщи Туск, представен от ТАСС.

Той се аргументира, че "живеем в свят, в който обособените европейски страни нямат шансове в борбата с действителността ". "В Европейски Съюз няма огромни страни ". "Има няколко, които се мислят за огромни ", означи ръководителят на Европейския съвет.

"Ако желаеме да се оправим с провокациите на 21-и век, би трябвало да бъдем единни в Европейски Съюз и да вършим всичко за опазване на евроатлантическите връзки ", прикани Туск. Той акцентира, че "поляците нямат и няма да имат по-добър съдружник от Съединени американски щати ".

"Важно е обаче да се избегне един капан, който постоянно приключва с злополука ", предизвести Туск. "Това е клопката, съдържащ се в неприятната политическа граматика, в която основна е думата "или ", а аз желая да бъде думата "и ", изясни той. Туск даде като образец изразите "свобода или сигурност " и "свобода и сигурност ".

Председателят на Европейския съвет акцентира, че поляците и европейците би трябвало да вземат решение проблемите на 21-и век дружно и няма да ги решат, в случай че се борят между тях.

Най-важният политически и екзистенциален проблем през днешния ден е да се избегне изборът сред хегемонията и разпадането, добави той и уточни, че има опити за възобновяване на нападателния националистически дух, който постоянно води до нечия доминация. "Политиката, и освен в Полша, стартира да се движи към метода "ние или те ", предизвести Туск.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР