Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани Русия за престане

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани Русия за престане
Коментари Харесай

Западни държави призоваха Русия да освободи пленените край Крим украински кораби и моряци

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани Русия за престане да предизвика Украйна и да върне всички нейни кораби и моряци, арестувани край крайбрежията на Кримския полуостров, съобщи Асошиейтед прес.

" Осъждам съветската приложимост на мощ в Азовско море ", написа през днешния ден в " Туитър " Туск. Той добави, че е разискал обстановката с украинския президент Петро Порошенко и че по-късно през днешния ден ще се срещне с негов представител. " Европа ще остане обединена в поддръжката си за Украйна ", заявява Туск.

Говорителят на немския канцлер Ангела Меркел прикани Русия да освободи украинските моряци и кораби, пленени при морското опълчване по кримското крайбрежие.
Напрежението сред Русия и Украйна ескалира (ОБНОВЕНА) Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира изключително, Европейски Съюз и НАТО приканиха двете страни за въздържаност
Говорителят Щефен Зайберт прикани двете страни бързо да стартират разговор за изясняване на случая и понижаване на напрежението. По думите му случаят слага " съществени въпроси преди всички по отношение на използването на военна мощ от съветските сили, която, съдейки по известните до момента обстоятелства, очевидно е неоправдана ". Зайберт заяви, че Берлин е в контакт и с двете страни.

По-рано през днешния ден от немското външно министерство оповестиха, че на плануванаъа за през днешния ден в Берлин среща на политически шефове от външните министерства на Германия, Русия Франция и Украйна – така наречен Нормандска четворка - ще се разискват и събитията по кримското крайбрежие, съобщи АП.

Париж също прикани Москва " допустимо най-бързо " да освободи украинските моряци и да върне иззетите морски съдове. " По нищо не проличава, че използването на мощ от Русия е била обоснована ", се споделя в декларация на френското външно министерство, добави Ройтерс.

Западът би трябвало да намерения за налагането на нови наказания против Русия, сподели във Варшава съветникът на полския президент Анджей Дуда по външнополитически въпроси. " Засилването на санкционния режим против Русия ще бъде прегледано и разисквано със съдружниците ", сподели съветникът Кшищоф Шчерски на конференция след телефонен диалог сред Дуда и Порошенко.

Кораби от съветската брегова защита обстрелваха през вчерашния ден три украински плавателни съда край Керченския пролив и ги плениха дружно с екипажите, с което покачиха напрежението в района. По-рано през днешния ден Порошенко подписа декрет за оповестяване на военно състояние в Украйна за период от 60 дни. За да влезе в действие, указът би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание в Киев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР